De Iraanse minister voor Informatie en Communicatie, Mohammad Hasan Nami, kondigde de nieuwe dienst op de Iraanse televisie aan als een veilig communicatiekanaal tussen burger en overheid. Om van de nieuwe dienst gebruik te maken, moeten burgers hun volledige naam, nationaal identificatienummer en thuisadres opgeven.

Controle

Critici zien in de e-maildienst een poging van de Iraanse overheid om meer greep te krijgen op de elektronische communicatie binnen het land. Maar het is nog maar de vraag of de dienst er ook echt komt, omdat de pas verkozen president Hassan Rouhani minder nadruk legt op internetcensuur dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad.

Vraag is ook in hoeverre Iraniërs de nieuwe dienst daadwerkelijk zouden gebruiken. Ze hebben de voorkeur voor buitenlandse operatoren zoals Google of Yahoo, omdat ze die discreter vinden. Het NSA-schandaal in de VS maakt dat wantrouwen voor overheidsspionage er niet minder op.

40 procent van Iraniërs heeft toegang tot internet

Van de 75 miljoen Iraniërs heeft naar schatting zo'n 40 procent toegang tot het internet. De Iraanse overheid droomt al lang van een nationaal netwerk in de plaats van het internet, om zich te beschermen tegen cyberaanvallen van buitenaf en de informatiestroom te controleren. Iran wantrouwt de diensten van Westerse bedrijven als Google of Microsoft.

Het land blokkeert minstens vijf miljoen websites en ontwikkelde ook al een eigen versie van YouTube en Google Earth. (IPS/SD)

De Iraanse minister voor Informatie en Communicatie, Mohammad Hasan Nami, kondigde de nieuwe dienst op de Iraanse televisie aan als een veilig communicatiekanaal tussen burger en overheid. Om van de nieuwe dienst gebruik te maken, moeten burgers hun volledige naam, nationaal identificatienummer en thuisadres opgeven. Controle Critici zien in de e-maildienst een poging van de Iraanse overheid om meer greep te krijgen op de elektronische communicatie binnen het land. Maar het is nog maar de vraag of de dienst er ook echt komt, omdat de pas verkozen president Hassan Rouhani minder nadruk legt op internetcensuur dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. Vraag is ook in hoeverre Iraniërs de nieuwe dienst daadwerkelijk zouden gebruiken. Ze hebben de voorkeur voor buitenlandse operatoren zoals Google of Yahoo, omdat ze die discreter vinden. Het NSA-schandaal in de VS maakt dat wantrouwen voor overheidsspionage er niet minder op.40 procent van Iraniërs heeft toegang tot internetVan de 75 miljoen Iraniërs heeft naar schatting zo'n 40 procent toegang tot het internet. De Iraanse overheid droomt al lang van een nationaal netwerk in de plaats van het internet, om zich te beschermen tegen cyberaanvallen van buitenaf en de informatiestroom te controleren. Iran wantrouwt de diensten van Westerse bedrijven als Google of Microsoft. Het land blokkeert minstens vijf miljoen websites en ontwikkelde ook al een eigen versie van YouTube en Google Earth. (IPS/SD)