Iran verhoogt internetcensuur door protesten

03/01/18 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:09

Bron: Datanews

De protesten in Iran die intussen al een week aanhouden zorgen er voor dat de overheid onder meer Instagram en Telegram blokkeren. Andere sociale media worden al langer tegengehouden.

Iran verhoogt internetcensuur door protesten

Betoging in Iran op 30 december 2017 © Belga

Iran blokkeert al enkele jaren populaire kanalen zoals Facebook en YouTube. Tegelijk worden verschillende diensten van Google slechts beperkt of gefilterd toegestaan. Een van de weinige uitzonderingen was Instagram en de berichtenapp Telegram, vooral omdat die laatste lokaal berichten aflevert en werd ontwikkeld door een Russisch team (en dus minder onderhevig is aan Amerikaanse inmenging).

Maar intussen worden ook die laatste twee tegengehouden. In het geval van Telegram komt dat volgens oprichter Pavel Durov omdat het bedrijf weigert bepaalde kanalen te blokkeren op vraag van de overheid. Telegram deed dat eerder wel voor een groep waar werd opgeroepen om molotovcocktails in te zetten, wat een schending is van de gebruiksvoorwaarden. Maar de app weigerde hetzelfde te doen voor vredevolle protestgroepen.

Telegram heeft naar schatting zo'n 25 miljoen dagelijkse gebruikers in Iran op een bevolking van 81 miljoen mensen. De blokkering zou volgens de overheid tijdelijk zijn, tot de protesten afnemen. Intussen lijken veel burgers wel de weg te vinden naar TOR, waarvan het aantal Iraanse gebruikers van 6.000 begin deze maand tot 10.000 de afgelopen dagen is gestegen.

Onze partners