IrisPact zoekt geld overzees

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ex RealDolmen-ceo Bruno Segers heeft er goede hoop op dat hij in november zijn zoektocht naar kapitaal voor de start-up IrisPact kan afronden.

In mei raakte bekend dat Bruno Segers – voormalig ceo van RealDolmen – een nieuw bedrijf opgericht had, samen met Luc Buntinx en Isabelle Maenhout (ex-Navitell). Sinds die tijd is IrisPact (spreek uit als ‘I respect’) volop aan het zoeken naar financiering. Die zoektocht blijkt in eigen land toch wat moeilijker dan aanvankelijk gedacht. “We zochten aanvankelijk 3 miljoen en wilden die in Vlaanderen ophalen. Te ambitieus, too early stage: dat is wat we voortdurend te horen kregen”, vertelt Bruno Segers in de marge van het ‘IT’s all about people’ HR-event van Data News.

En zo trokken Isabelle Maenhout en Luc Buntinx – de eigenaar van het patent dat aan de basis van IrisPact ligt – richting Verenigde Staten om daar de nodige fondsen trachten los te krijgen. Verrassend genoeg niét in Silicon Valley, maar Los Angeles. “Een bewuste keuze”, zegt Segers. “In LA zitten quasi alle grote media- en entertainmentbedrijven. Het zijn zij die momenteel het meeste pijn voelen en geld verliezen aan grote jongens als Facebook en Google. Het is in die industrie dat we ons product aanvankelijk willen lanceren”, aldus Segers.

Encryptie in de cloud

Over het product zelf laat Segers nog steeds niet het achterste van zijn tong zien. Wat we wel al mogen weten, is dat IrisPact een soort van clearinghouse wil worden, rekening houdend met de privacy van de gebruikers. “Het patent is in essentie een manier om een digitale handshake te geven, waarbij de identiteit van beide partijen geauthenticeerd wordt”, zegt Luc Buntinx. Kort samengevat komt het er op neer dat internettokens gecombineerd worden met een asymmetrisch encryptiemodel op basis van de gekende pki-standaard. “Zo’n token kan een QR-code zijn, maar evengoed ook een rfid- of nfc-chip”, zegt Buntinx. In zo’n code wordt dan een link verstopt die naar een encryptie/decryptie-server in de cloud leidt. “Er moet dus geen software op een andere client geïnstalleerd worden, en precies dat moet onze sterkte worden”, zegt Segers.

Veel kapitaal nodig

De applicaties zelf wil IrisPact niét bouwen: daarvoor kijkt het bedrijf naar partners. “Wij gaan enkel voor de distributie van de tokens, en de clearing-infrastructuur instaan”, aldus Segers. Naar aanleiding van de eerste contacten in LA, werd het business model overigens verder verfijnd en werd het project er eigenlijk nog ambitieuzer mee. “Alleen al voor het ontwikkelen van onze clearing-infrastructuur hebben we 11 manjaren nodig. Voor de killer app hebben we nog eens 2,5 manjaar nodig. We willen echter snel lanceren, dus hebben we veel startkapitaal nodig. We hopen 15 à 20 miljoen te kunnen ophalen, zodat we snel van start kunnen gaan. Tegen januari 2015 willen we al kunnen opleveren”, aldus Bruno Segers. Tegen november wil hij de financiering rond hebben.

“Ik hoop ook nog steeds dat er toch enkele Belgische investeerders mee in het verhaal stappen, zodat we IrisPact lokaal kunnen verankeren. Dat zou ook een goede zaak zijn voor ons land. Ik ben er van overtuigd dat IrisPact een voedingsbodem kan vormen voor start-ups die applicaties bouwen bovenop ons platform. Op die manier kan ook een stukje geld terugvloeien naar België”, zegt Segers die nog snel een sneer naar Elio Di Rupo geeft. “Met een zak geld lokt hij Google naar ons land en dat voor enkele jobs. Het merendeel van Google’s inkomsten in Bergen vloeien immers gewoon terug naar de States.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content