Islamitische Staat gebruikt Belgische domeinnaam

11/10/17 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Bron: De Morgen

Amaq, het persagentschap van terreurbeweging Islamitische Staat, gebruikt sinds 28 september de Belgische domeinnaam news-agency.be. Amaq stelt zich voor als een onafhankelijk persagentschap, maar is in werkelijkheid nauw verbonden met de communicatieafdeling van IS. Dat schrijft De Morgen.

Islamitische Staat gebruikt Belgische domeinnaam

Vlag van Islamitische Staat © Reuters

Volgens Raphael Gluck van onderzoekerscollectief Bellingcat gebruikt Amaq een roterend systeem. Overheden schrappen namelijk voortdurend de websites van Amaq, waardoor het van domeinnaam moet veranderen. Volgens jihadexpert Pieter Van Ostaeyen is het niet de eerste keer dat er een '.be'-domeinnaam is geregistreerd door Islamitische Staat.

DNS Belgium, de beheerder van Belgische domeinnamen, heeft een controle opgezet om de contactgegevens van de domeinnaamhouder te bekomen. Die zijn immers nog niet ingevuld. Enkel als die informatie blijft ontbreken, of incorrect wordt doorgegeven, kan DNS Belgium de domeinnaam 'on hold' zetten. Het kan de domeinnaam niet schrappen omwille van inhoudelijke redenen. Dat is een bevoegdheid van gerechtelijke instanties, zoals de Federal Computer Crime Unit.

Onze partners