Standaardisering van bestandsformaat OOXML kan plaatsvinden zonder rekening te houden met de bezwaren die vier landen eerder uitten.

Internationale standaardiseringsorganisatie ISO adviseert zijn eigen technisch management bestuur om de bezwaren tegen de standaardisering van OOXML naast zich neer te leggen. OOXML (Office Open XML) is een bestandsformaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office.

Eind mei 2008 tekenden de normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India officieel bezwaar aan en keerden zich tegen de standaard. De bezwaren richtten zich met name tegen de gevolgde procedures en de grote hoeveelheid documenten die in beperkte tijd moesten worden doorgenomen. Begin juni besloot ISO de bezwaren in behandeling te nemen, zodat een fikse vertraging voor de uiteindelijke standaardisering van het OOXML-formaat kon ontstaan.

Volgens de opstellers van het advies hoeven de bezwaren niet verder behandeld te worden, omdat het besluitvormingsproces wel degelijk is verlopen volgens de richtlijnen van ISO en IEC, de International Electrotechnical Commission. De verwachting is dat het technisch management bestuur uiterlijk vier augustus definitief uitsluitsel geeft over de bezwaren van de vier landen.

In april stemde een meerderheid van de landorganisaties aangesloten bij ISO voor de internationale standaardisering van OOXML. 24 van de 32 leden waren hiervan voorstander. Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software konden tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding een onderzoek in te stellen, dat overigens nog niet is afgerond.

In samenwerking met Computable

Standaardisering van bestandsformaat OOXML kan plaatsvinden zonder rekening te houden met de bezwaren die vier landen eerder uitten. Internationale standaardiseringsorganisatie ISO adviseert zijn eigen technisch management bestuur om de bezwaren tegen de standaardisering van OOXML naast zich neer te leggen. OOXML (Office Open XML) is een bestandsformaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office. Eind mei 2008 tekenden de normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India officieel bezwaar aan en keerden zich tegen de standaard. De bezwaren richtten zich met name tegen de gevolgde procedures en de grote hoeveelheid documenten die in beperkte tijd moesten worden doorgenomen. Begin juni besloot ISO de bezwaren in behandeling te nemen, zodat een fikse vertraging voor de uiteindelijke standaardisering van het OOXML-formaat kon ontstaan. Volgens de opstellers van het advies hoeven de bezwaren niet verder behandeld te worden, omdat het besluitvormingsproces wel degelijk is verlopen volgens de richtlijnen van ISO en IEC, de International Electrotechnical Commission. De verwachting is dat het technisch management bestuur uiterlijk vier augustus definitief uitsluitsel geeft over de bezwaren van de vier landen. In april stemde een meerderheid van de landorganisaties aangesloten bij ISO voor de internationale standaardisering van OOXML. 24 van de 32 leden waren hiervan voorstander. Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software konden tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding een onderzoek in te stellen, dat overigens nog niet is afgerond. In samenwerking met Computable