Op de beurs is stabiliteit voor de ict-sector nog geen zekerheid. De it- en technologie-aandelen gaven in het voorbije beursdecennium de poverste return.

De aandelen van de "oude economie", bedrijven in traditionele sectoren, zijn daarentegen de beurstoppers van het afgelopen decennium. Dat becijferde zakenkrant De Tijd. Rederij CMB spant de kroon op Euronext Brussels en behaalde sinds eind 1999 een return van 34,6 procent.

Aandelen van de oude economie steken er met kop en schouders bovenuit, luidt het. "Tien jaar geleden stonden aandelen als CMB, Texaf en Sipef nog samen in het verdomhoekje. Wie niets met de toenmalige dotcom-hausse te zien had, werd verguisd".

Maar de cijfers spreken voor zich. "Wie eind 1999 1.000 euro in CMB investeerde, zag dit startkapitaal ruim verachttienvoudigen tot 18.118 euro. Wie er aan de andere kant van het spectrum voor Real Software (nadien opgegaan in het fusiebedrijf RealDolmen) koos, zag jaarlijks 47 procent van zijn investering in rook opgaan en houdt van de een oorspronkelijke 1.000 euro nog 2 euro over", luidt het.

De beste aandelen van de afgelopen tien jaar zijn CMB (+33,6 %), Texaf (+32 %), Lotus Bakeries (+17,7 %) en CFE (+17,4 %). Een lichtpunt voor de technologiewereld: in dat lijstje hoort ook beeldserverspecialist EVS thuis (+22,2 %). De slechtste zijn RealDolmen (-47,1 %), Accentis (-39,1 %), Zenitel (-32,3 %), Spector (-26,7 %) en Option (-19,4 %).

Bron: Belga/De Tijd

Op de beurs is stabiliteit voor de ict-sector nog geen zekerheid. De it- en technologie-aandelen gaven in het voorbije beursdecennium de poverste return. De aandelen van de "oude economie", bedrijven in traditionele sectoren, zijn daarentegen de beurstoppers van het afgelopen decennium. Dat becijferde zakenkrant De Tijd. Rederij CMB spant de kroon op Euronext Brussels en behaalde sinds eind 1999 een return van 34,6 procent. Aandelen van de oude economie steken er met kop en schouders bovenuit, luidt het. "Tien jaar geleden stonden aandelen als CMB, Texaf en Sipef nog samen in het verdomhoekje. Wie niets met de toenmalige dotcom-hausse te zien had, werd verguisd". Maar de cijfers spreken voor zich. "Wie eind 1999 1.000 euro in CMB investeerde, zag dit startkapitaal ruim verachttienvoudigen tot 18.118 euro. Wie er aan de andere kant van het spectrum voor Real Software (nadien opgegaan in het fusiebedrijf RealDolmen) koos, zag jaarlijks 47 procent van zijn investering in rook opgaan en houdt van de een oorspronkelijke 1.000 euro nog 2 euro over", luidt het. De beste aandelen van de afgelopen tien jaar zijn CMB (+33,6 %), Texaf (+32 %), Lotus Bakeries (+17,7 %) en CFE (+17,4 %). Een lichtpunt voor de technologiewereld: in dat lijstje hoort ook beeldserverspecialist EVS thuis (+22,2 %). De slechtste zijn RealDolmen (-47,1 %), Accentis (-39,1 %), Zenitel (-32,3 %), Spector (-26,7 %) en Option (-19,4 %). Bron: Belga/De Tijd