Er komt een tweede recessie aan wat een impact zal hebben op de it-budgetten van de ondernemingen. Dat voorspelt althans Gartner bij de opening van zijn ITexpo in Barcelona.

De it-budgetten in Europa zullen volgend jaar met amper 1,5 procent groeien. Dit jaar dalen ze zelfs met 1,8 procent. Vooral de overheidsuitgaven daalden fors met liefst 4,8 procent. Overheid en onderwijs staan voor een vijfde van de it-uitgaven bij ondernemingen, in Europa goed voor bijna 500 miljard euro.

"Cio's moeten realistische budgetten opstellen om een leidende rol te kunnen blijven spelen", vertelt Peter Sondergaard, senior vice president research bij Gartner. Hij verwacht dat cio's over twee jaar de controle over een kwart van hun budget zullen verliezen. De chief marketing officers krijgen een grotere rol. "Tegen 2017 zouden zij wel eens over de grootste it-budgetten kunnen beschikken. De cio moet dus goed nadenken over zijn toekomstige rol."

Er komt een tweede recessie aan wat een impact zal hebben op de it-budgetten van de ondernemingen. Dat voorspelt althans Gartner bij de opening van zijn ITexpo in Barcelona. De it-budgetten in Europa zullen volgend jaar met amper 1,5 procent groeien. Dit jaar dalen ze zelfs met 1,8 procent. Vooral de overheidsuitgaven daalden fors met liefst 4,8 procent. Overheid en onderwijs staan voor een vijfde van de it-uitgaven bij ondernemingen, in Europa goed voor bijna 500 miljard euro. "Cio's moeten realistische budgetten opstellen om een leidende rol te kunnen blijven spelen", vertelt Peter Sondergaard, senior vice president research bij Gartner. Hij verwacht dat cio's over twee jaar de controle over een kwart van hun budget zullen verliezen. De chief marketing officers krijgen een grotere rol. "Tegen 2017 zouden zij wel eens over de grootste it-budgetten kunnen beschikken. De cio moet dus goed nadenken over zijn toekomstige rol."