Als we de jaarlijkse enquête van Manpower over knelpuntberoepen mogen geloven, valt de it'er uit de top 10 van (voor Belgische werkgevers) moeilijkst te vinden profielen.

Manpower bevroeg eind januari zo'n 750 bedrijven in België (en 38.000 wereldwijd) over de types beroepen waarbij ze moeilijkheden ondervinden voor de rekrutering. De it-gerelateerde functies ("IT Staff", volgens de terminologie van de interim- en hr-dienstengigant) worden daar erg vaak geciteerd. Maar terwijl de it'er op wereldwijd niveau van de achtste naar de vijfde plaats op de lijst van knelpuntberoepen klimt, valt die voor België zelfs uit de top 10. In 2011 stonden de informatici nog op de zevende plaats in diezelfde lijst.

Voor heel Europa staan it'ers nochtans weer op de zevende plaats in de lijst van knelpuntberoepen (terwijl ze in 2011 niet meer in de top 10 stonden). Nu blijken de verschillen tussen de Europese landen wel erg groot: it'ers zijn erg zeldzaam in Nederland en Duitsland (vierde plaats in de knelpuntberoepen), maar staan pas op plaats 10 in Frankrijk en zelfs niet meer in de top 10 in Spanje en Italië. In Ierland is informaticus zelfs de nummer één in de knelpuntberoepen, net zoals in... India trouwens. Overigens: ook op het Amerikaanse continent staat de it'er voor het eerst in de top tien van zeldzame profielen.

Los van deze enquête: bij officiële instanties als VDAB, Forem of Actiris worden tal van it-profielen wel degelijk nog steeds beschouwd als knelpunberoepen.

Als we de jaarlijkse enquête van Manpower over knelpuntberoepen mogen geloven, valt de it'er uit de top 10 van (voor Belgische werkgevers) moeilijkst te vinden profielen. Manpower bevroeg eind januari zo'n 750 bedrijven in België (en 38.000 wereldwijd) over de types beroepen waarbij ze moeilijkheden ondervinden voor de rekrutering. De it-gerelateerde functies ("IT Staff", volgens de terminologie van de interim- en hr-dienstengigant) worden daar erg vaak geciteerd. Maar terwijl de it'er op wereldwijd niveau van de achtste naar de vijfde plaats op de lijst van knelpuntberoepen klimt, valt die voor België zelfs uit de top 10. In 2011 stonden de informatici nog op de zevende plaats in diezelfde lijst. Voor heel Europa staan it'ers nochtans weer op de zevende plaats in de lijst van knelpuntberoepen (terwijl ze in 2011 niet meer in de top 10 stonden). Nu blijken de verschillen tussen de Europese landen wel erg groot: it'ers zijn erg zeldzaam in Nederland en Duitsland (vierde plaats in de knelpuntberoepen), maar staan pas op plaats 10 in Frankrijk en zelfs niet meer in de top 10 in Spanje en Italië. In Ierland is informaticus zelfs de nummer één in de knelpuntberoepen, net zoals in... India trouwens. Overigens: ook op het Amerikaanse continent staat de it'er voor het eerst in de top tien van zeldzame profielen. Los van deze enquête: bij officiële instanties als VDAB, Forem of Actiris worden tal van it-profielen wel degelijk nog steeds beschouwd als knelpunberoepen.