In tijden van crisis moeten ook cio's kosten besparen en rationaliseringen doorvoeren, luidt de conclusie van een recent onderzoek van CIOnet onder zijn leden (48 ondervraagde cio's, 75% in België, 23% in Nederland en 2% in Luxemburg).

Dat onderzoek toonde vier krachtlijnen. Een strakker it-beheer dwingt tot het heronderhandelen van de contracten met it-(diensten)leveranciers (lagere tarieven en desnoods lager service levels, dat laatste in overleg met de business), variabele kosten en het gebruik van benchmarkingtools.

Daarnaast moet worden geprobeerd de uitgaven voor kapitaalsinvesteringen (Capex) terug te dringen via een nauwkeurige berekening van elke ROI en een nog grotere automatisering van de processen.

Ten derde moeten de werkingskosten (Opex) naar omlaag: dat kan via virtualisering, consolidatie, centralisatie van printing- of telecomcontracten etc. It zou ten slotte ook kunnen werken maken van lagere businessgerelateerde kosten door een beroep te doen op meer gesofistikeerde communicatietools (teleconferencing, videoconferencing, collaboration tools) en op decision support-systemen (voor planning, prognoses en BI-noden).

"Knippen in de werkingskosten is voor de doorsnee cio bijna dagelijkse kost, vandaar dat ze dat ook niet als een absolute prioriteit zien. Maar de crisis biedt de it-afdeling de kans zich nog beter af te stemmen op de business en de kosten/batenratio nog preciezer te analyseren. Kortom, tijd voor project governance," concludeert Louis Mahy, cio van Record Bank.

In tijden van crisis moeten ook cio's kosten besparen en rationaliseringen doorvoeren, luidt de conclusie van een recent onderzoek van CIOnet onder zijn leden (48 ondervraagde cio's, 75% in België, 23% in Nederland en 2% in Luxemburg). Dat onderzoek toonde vier krachtlijnen. Een strakker it-beheer dwingt tot het heronderhandelen van de contracten met it-(diensten)leveranciers (lagere tarieven en desnoods lager service levels, dat laatste in overleg met de business), variabele kosten en het gebruik van benchmarkingtools. Daarnaast moet worden geprobeerd de uitgaven voor kapitaalsinvesteringen (Capex) terug te dringen via een nauwkeurige berekening van elke ROI en een nog grotere automatisering van de processen. Ten derde moeten de werkingskosten (Opex) naar omlaag: dat kan via virtualisering, consolidatie, centralisatie van printing- of telecomcontracten etc. It zou ten slotte ook kunnen werken maken van lagere businessgerelateerde kosten door een beroep te doen op meer gesofistikeerde communicatietools (teleconferencing, videoconferencing, collaboration tools) en op decision support-systemen (voor planning, prognoses en BI-noden). "Knippen in de werkingskosten is voor de doorsnee cio bijna dagelijkse kost, vandaar dat ze dat ook niet als een absolute prioriteit zien. Maar de crisis biedt de it-afdeling de kans zich nog beter af te stemmen op de business en de kosten/batenratio nog preciezer te analyseren. Kortom, tijd voor project governance," concludeert Louis Mahy, cio van Record Bank.