Italiaanse concurrentiewaakhond start onderzoek tegen Google

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft invallen gedaan bij meerdere kantoren van Google. De Amerikaanse internetreus zou misbruik gemaakt hebben van de dominante marktpositie door een app te weigeren die informatie geeft over bijvoorbeeld oplaadstations voor elektrische wagens. Dat zou in het voordeel geweest zijn van de eigen Google Maps-app.

Google weigerde de app op te nemen in Android Auto. Die app verbindt het Android-besturingssysteem van de smartphone met de auto, met weergave op het eigen scherm van de wagen. AGCM vermoedt dat Google ‘Enel X Recharge’ van Enel, Italië’s grootste elektriciteitsspeler, weigerde omdat omdat Google Maps gelijkaardige informatie biedt. “De belangen van Google leken bij het verdedigen en versterken van het zakenmodel van de Google Maps-app te liggen”, klinkt dat in de officiële mededeling.

Medewerkers van de concurrentiewaakhond voerden met de hulp van de financiële politie donderdag inspecties uit op verschillende Italiaanse sites van Google en moederbedrijf Alphabet. Het onderzoek moet afgerond zijn tegen eind mei 2020.

Medio vorige maand was de Italiaanse mededingingsautoriteit al een onderzoek gestart naar de Amerikaanse webwinkelreus Amazon. Die zou met speciale deals misbruik hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie.

Partner Content