Zo kondigde Oracle de eerste nieuwe Java Standard Edition sinds december 2006 aan. Een evolutie van het platform, veeleer dan een revolutie, en bestemd om Java een nieuw elan te geven.

Voor wie het Java gebeuren volgt en eventueel vorig jaar op een JavaOne of op Devoxx aanwezig was, bracht de aankondiging geen verrassingen. Een betere productiviteit (project Coin, alias 'small language changes'), een aanzet tot beter parallellisme, een nieuwe filesystem api, en een geoptimaliseerde virtual machine (onder meer om makkelijker andere, dynamische talen op de VM te draaien) vormen zowat de hoofdpunten. Het echt 'zwaardere' werk, zoals closures etc blijft zoals gepland voor Java 8 en verder. Oracle omschrijft deze Java 7 dan ook als een 'enabler' versie.

Hernieuwd enthousiasme

Allicht belangrijker is de nadruk dat deze Java 7 er nu ook echt is, na 18 maanden dat Oracle Java in handen heeft en na de voorafgaande periode van onzekerheid bij Sun. Dat moet zorgen voor een nieuw elan, als tegengewicht voor ontluikende 'doodsberichten' over Java. Tijdens de voorstelling kwamen dan ook bedrijven als IBM en HP, evenals gebruikers als de grootbank RBS getuigen hoezeer ze de toekomst van Java zijn toegewijd. Ook de nadruk op op de openheid van het Java platform (in casu de VM) naar andere talen - met voorbeelden als Ruby en Python - moet in dat licht worden gezien.

Oracle erkent wel dat er nog werk aan de winkel is en verwees ondermeer naar een nieuw voorstel om het Java Community Process - de officiële hoeder van Java - te hervormen met het oog op meer transparantie rond het beslissingsproces. Na de stemming in de JCP over Java 7 begin juni was er in ieder geval nog heel wat kritiek op de aanpak van Oracle. De omgeving waar Java in de praktijk wordt ontwikkeld is en blijft de OpenJDK, waar nu ook bedrijven als IBM, RedHat en Apple aan deelnemen.

De 'release candidate' van Java 7 is beschikbaar op Java.net.

Zo kondigde Oracle de eerste nieuwe Java Standard Edition sinds december 2006 aan. Een evolutie van het platform, veeleer dan een revolutie, en bestemd om Java een nieuw elan te geven. Voor wie het Java gebeuren volgt en eventueel vorig jaar op een JavaOne of op Devoxx aanwezig was, bracht de aankondiging geen verrassingen. Een betere productiviteit (project Coin, alias 'small language changes'), een aanzet tot beter parallellisme, een nieuwe filesystem api, en een geoptimaliseerde virtual machine (onder meer om makkelijker andere, dynamische talen op de VM te draaien) vormen zowat de hoofdpunten. Het echt 'zwaardere' werk, zoals closures etc blijft zoals gepland voor Java 8 en verder. Oracle omschrijft deze Java 7 dan ook als een 'enabler' versie.Hernieuwd enthousiasme Allicht belangrijker is de nadruk dat deze Java 7 er nu ook echt is, na 18 maanden dat Oracle Java in handen heeft en na de voorafgaande periode van onzekerheid bij Sun. Dat moet zorgen voor een nieuw elan, als tegengewicht voor ontluikende 'doodsberichten' over Java. Tijdens de voorstelling kwamen dan ook bedrijven als IBM en HP, evenals gebruikers als de grootbank RBS getuigen hoezeer ze de toekomst van Java zijn toegewijd. Ook de nadruk op op de openheid van het Java platform (in casu de VM) naar andere talen - met voorbeelden als Ruby en Python - moet in dat licht worden gezien. Oracle erkent wel dat er nog werk aan de winkel is en verwees ondermeer naar een nieuw voorstel om het Java Community Process - de officiële hoeder van Java - te hervormen met het oog op meer transparantie rond het beslissingsproces. Na de stemming in de JCP over Java 7 begin juni was er in ieder geval nog heel wat kritiek op de aanpak van Oracle. De omgeving waar Java in de praktijk wordt ontwikkeld is en blijft de OpenJDK, waar nu ook bedrijven als IBM, RedHat en Apple aan deelnemen. De 'release candidate' van Java 7 is beschikbaar op Java.net.