Aanleiding voor de uitspraak van het Hof was een zaak die de Roemeen Bogdan Mihai Barbulescu had aangespannen. Hij werd in 2007 ontslagen omdat hij zijn bedrijfsaccount gebruikt had voor het versturen van privémail. Dit was geheel tegen de bedrijfsregels, waarin is vastgelegd dat bedrijfseigendommen niet voor privédoeleinden gebruikt mogen worden.

Zijn werkgever meldde zijn mail vanaf zijn zakelijke account enkele dagen te hebben gemonitord en te hebben geconstateerd dat hij onder meer mails naar zijn broer en verloofde had verstuurd.

Barbulescu betoogde dat dit in strijd zou zijn met Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat voorziet in het recht op respect voor privé- en familieleven, het eigen huis en het briefgeheim. Het besluit om hem te ontslaan zou gebaseerd zijn op een inbreuk op zijn privacy. Het Hof stelt echter dat een werkgever mag controleren wat zijn medewerkers onder werktijd doen. Dat gebeurde bovendien in dit geval beperkt en proportioneel en het was de enige manier om te constateren of hij zich wel aan de bedrijfsregels hield.

Daarnaast had Barbulescu niet goed uitgelegd waarom hij tijdens werktijd met zijn broer en verloofde moest mailen over zijn gezondheid en seksleven.

Bron: Automatiseringgids

Aanleiding voor de uitspraak van het Hof was een zaak die de Roemeen Bogdan Mihai Barbulescu had aangespannen. Hij werd in 2007 ontslagen omdat hij zijn bedrijfsaccount gebruikt had voor het versturen van privémail. Dit was geheel tegen de bedrijfsregels, waarin is vastgelegd dat bedrijfseigendommen niet voor privédoeleinden gebruikt mogen worden.Zijn werkgever meldde zijn mail vanaf zijn zakelijke account enkele dagen te hebben gemonitord en te hebben geconstateerd dat hij onder meer mails naar zijn broer en verloofde had verstuurd. Barbulescu betoogde dat dit in strijd zou zijn met Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat voorziet in het recht op respect voor privé- en familieleven, het eigen huis en het briefgeheim. Het besluit om hem te ontslaan zou gebaseerd zijn op een inbreuk op zijn privacy. Het Hof stelt echter dat een werkgever mag controleren wat zijn medewerkers onder werktijd doen. Dat gebeurde bovendien in dit geval beperkt en proportioneel en het was de enige manier om te constateren of hij zich wel aan de bedrijfsregels hield.Daarnaast had Barbulescu niet goed uitgelegd waarom hij tijdens werktijd met zijn broer en verloofde moest mailen over zijn gezondheid en seksleven. Bron: Automatiseringgids