De New Shepard vertrok om 16.36 uur Belgische tijd vanuit het westen van Texas, vloog tot een hoogte van 100 km en landde een tiental minuten later veilig op de geplande plaats in de buurt van het vertrekpunt, meldde de gezaghebbende site space.com. Een minuut later landde ook de meegevoerde capsule.

Belangrijkste doelstelling was te kijken hoe de onbemande capsule zou terugkeren met slechts twee van zijn drie hoofdvalschermen ontplooid. Daarbij was de test voor het eerst live op internet te volgen.

De New Shepard debuteerde in november 2015. De vorige vluchten waren in januari en begin april. Blue Origin is een van de ruimtevaart bedrijven die momenteel experimenten uitvoert met herbruikbare raketten. Elon Musk''s SpaceX is de andere grote speler op deze markt.

Bij SpaceX zorgt dit voor wisselend succes, omdat het bedrijf niet op aarde land, maar op een ponton op zee. Bovendien zijn de raketten van SpaceX vooralsnog een pak krachtiger dan die van Blue Origin, wat een succesvolle terugkeer nog moeilijker maakt.

(Belga/WK)

De New Shepard vertrok om 16.36 uur Belgische tijd vanuit het westen van Texas, vloog tot een hoogte van 100 km en landde een tiental minuten later veilig op de geplande plaats in de buurt van het vertrekpunt, meldde de gezaghebbende site space.com. Een minuut later landde ook de meegevoerde capsule. Belangrijkste doelstelling was te kijken hoe de onbemande capsule zou terugkeren met slechts twee van zijn drie hoofdvalschermen ontplooid. Daarbij was de test voor het eerst live op internet te volgen. De New Shepard debuteerde in november 2015. De vorige vluchten waren in januari en begin april. Blue Origin is een van de ruimtevaart bedrijven die momenteel experimenten uitvoert met herbruikbare raketten. Elon Musk''s SpaceX is de andere grote speler op deze markt. Bij SpaceX zorgt dit voor wisselend succes, omdat het bedrijf niet op aarde land, maar op een ponton op zee. Bovendien zijn de raketten van SpaceX vooralsnog een pak krachtiger dan die van Blue Origin, wat een succesvolle terugkeer nog moeilijker maakt.(Belga/WK)