"Facebook has always been a place where people across the world share their views and ideas. We follow the laws in each country, but we never let one country or group of people dictate what people can share across the world."

Is dat zo, Mark? Want de laatste keer dat een bevriende fotograaf foto's van een halfnaakt model op zijn Facebookpagina zette, kreeg hij daar een verbanning van dertig dagen voor in de plaats. Zelfs al staan ze in een afgesloten groep, dus ver van het oog van o zo kwetsbare minderjarigen, dan nog is één melding van een zure Facebooker genoeg om de censuurpolitie op te roepen. 'Laten we vooral niemand schofferen', lijkt het credo van Facebook.

Zuckerberg wil vrije meningsuiting, behalve als die niet strookt met Amerikaans conservatisme

Ook Apple speelt vandaag heiliger dan de paus op zijn Franse website. Een mooie sobere zwarte band met #jesuischarlie. Tof dat Apple de vrije meningsuiting steunt en vindt dat je niet iemand moet vermoorden voor een aantal cartoons. Ware het niet dat Apple weinig doet om het vrije woord te verdedigen als het te aangebrand is naar Amerikaanse conservatieve normen. Sommige Vlaamse strips zijn zelfs niet welkom wanneer er te veel bloot in staat. 'De Zwarte Madam' van Suske & Wiske lag al te gevoelig, en recenter werd het boek van Marnix Peeters, Natte dozen, toegelaten, maar wel enkel als 'N***e Dozen.

En in België? Te bekijken in elke boekenwinkel, ook voor minderjarigen. Oké, je moet als veertienjarige niet met met een PlayBoy naar buiten lopen, maar een P-magazine vormt geen probleem en een boek vol artistiek naakt waarschijnlijk ook niet.

Mark en Tim willen snel even tonen dat ze aan de kant van de slachtoffers staan, maar als puntje bij paaltje komt is een halve tiet genoeg om de vrijheid die ze beweren te hanteren onder de mat te schuiven.

Neen Mark en Tim, wat jullie hier doen heet opportunisme. Niet zo grof als 3Suisses, dat uitpakte met het smakeloze 'Je3SuissesCharlie', Maar nog steeds opportunisme. Snel even tonen dat jullie trots aan de kant van de slachtoffers staan, maar als puntje bij paaltje komt is een halve tiet genoeg om met de vinger te zwaaien en de vrijheid die jullie beweren te hanteren onder de mat te schuiven.

We worden angstig wanneer extremisten hun regels willen opleggen, maar intussen doen Zuckerberg en Cook net hetzelfde wanneer ze vreselijke conservatieve en oubollige Amerikaanse opvattingen opleggen aan hun gebruikers. Wapens kunnen wel, maar een tikkeltje bloot richt blijkbaar onherstelbare schade aan.

"Facebook has always been a place where people across the world share their views and ideas. We follow the laws in each country, but we never let one country or group of people dictate what people can share across the world."Is dat zo, Mark? Want de laatste keer dat een bevriende fotograaf foto's van een halfnaakt model op zijn Facebookpagina zette, kreeg hij daar een verbanning van dertig dagen voor in de plaats. Zelfs al staan ze in een afgesloten groep, dus ver van het oog van o zo kwetsbare minderjarigen, dan nog is één melding van een zure Facebooker genoeg om de censuurpolitie op te roepen. 'Laten we vooral niemand schofferen', lijkt het credo van Facebook.Ook Apple speelt vandaag heiliger dan de paus op zijn Franse website. Een mooie sobere zwarte band met #jesuischarlie. Tof dat Apple de vrije meningsuiting steunt en vindt dat je niet iemand moet vermoorden voor een aantal cartoons. Ware het niet dat Apple weinig doet om het vrije woord te verdedigen als het te aangebrand is naar Amerikaanse conservatieve normen. Sommige Vlaamse strips zijn zelfs niet welkom wanneer er te veel bloot in staat. 'De Zwarte Madam' van Suske & Wiske lag al te gevoelig, en recenter werd het boek van Marnix Peeters, Natte dozen, toegelaten, maar wel enkel als 'N***e Dozen.En in België? Te bekijken in elke boekenwinkel, ook voor minderjarigen. Oké, je moet als veertienjarige niet met met een PlayBoy naar buiten lopen, maar een P-magazine vormt geen probleem en een boek vol artistiek naakt waarschijnlijk ook niet.Neen Mark en Tim, wat jullie hier doen heet opportunisme. Niet zo grof als 3Suisses, dat uitpakte met het smakeloze 'Je3SuissesCharlie', Maar nog steeds opportunisme. Snel even tonen dat jullie trots aan de kant van de slachtoffers staan, maar als puntje bij paaltje komt is een halve tiet genoeg om met de vinger te zwaaien en de vrijheid die jullie beweren te hanteren onder de mat te schuiven.We worden angstig wanneer extremisten hun regels willen opleggen, maar intussen doen Zuckerberg en Cook net hetzelfde wanneer ze vreselijke conservatieve en oubollige Amerikaanse opvattingen opleggen aan hun gebruikers. Wapens kunnen wel, maar een tikkeltje bloot richt blijkbaar onherstelbare schade aan.