Jo Lernout treedt terug op het voorplan met MiaMia, een technologieproject dat voortbouwt op een idee dat destijds werd ontwikkeld bij Lernout & Hauspie. Met MiaMia kunnen gebruikers gratis vragen stellen, waarna ze binnen enkele seconden of minuten een antwoord ontvangen via sms of e-mail.

MiaMia vertoont heel wat gelijkenissen met het Sofia-project dat jaren geleden werd ontwikkeld door het failliete Lernout & Hauspie Speech Projects. Bedoeling was om via een draadloos toestel mensen op een eenvoudige wijze toegang te verschaffen tot allerlei internetdiensten.

Bij MiaMia (de naam verwijst naar Mobile Intelligent Assistants) is het echter de gsm die centraal staat. Geïnteresseerden kunnen een vraag stellen via een sms, een gesproken boodschap of een mailtje, en krijgen in principe binnen enkele minuten (of zelfs seconden) een antwoord.

In een gesprek met de krant De Tijd legt Lernout uit dat MiaMia werkt met 'natuurlijke taalverwerkingssoftware', op maat ontwikkeld door specialisten. "De vraag wordt taalkundig ontleed door de software, en daaruit haalt de software vervolgens zoekelementen om het juiste antwoord te vinden", aldus Lernout.

Opvallend is dat MiaMia voorlopig gratis is. "We zien later wel wie er voor wil betalen", oppert Lernout in De Tijd. "We denken bijvoorbeeld aan gerichte reclame die mee met de antwoorden verstuurd kan worden. Daar is al behoorlijk wat interesse voor vanuit de restaurant- en hotelsector."

MiaMia kan op dit ogenblik al uitgetest worden in België, Australië, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Hong Kong, Canada en Noorwegen. Voorlopig werkt de dienst enkel in het Engels, maar binnen enkele maanden worden ook de Nederlandse en de Franse versie op de wereld losgelaten.

[www.mymiamia.com]

Jo Lernout treedt terug op het voorplan met MiaMia, een technologieproject dat voortbouwt op een idee dat destijds werd ontwikkeld bij Lernout & Hauspie. Met MiaMia kunnen gebruikers gratis vragen stellen, waarna ze binnen enkele seconden of minuten een antwoord ontvangen via sms of e-mail. MiaMia vertoont heel wat gelijkenissen met het Sofia-project dat jaren geleden werd ontwikkeld door het failliete Lernout & Hauspie Speech Projects. Bedoeling was om via een draadloos toestel mensen op een eenvoudige wijze toegang te verschaffen tot allerlei internetdiensten. Bij MiaMia (de naam verwijst naar Mobile Intelligent Assistants) is het echter de gsm die centraal staat. Geïnteresseerden kunnen een vraag stellen via een sms, een gesproken boodschap of een mailtje, en krijgen in principe binnen enkele minuten (of zelfs seconden) een antwoord. In een gesprek met de krant De Tijd legt Lernout uit dat MiaMia werkt met 'natuurlijke taalverwerkingssoftware', op maat ontwikkeld door specialisten. "De vraag wordt taalkundig ontleed door de software, en daaruit haalt de software vervolgens zoekelementen om het juiste antwoord te vinden", aldus Lernout. Opvallend is dat MiaMia voorlopig gratis is. "We zien later wel wie er voor wil betalen", oppert Lernout in De Tijd. "We denken bijvoorbeeld aan gerichte reclame die mee met de antwoorden verstuurd kan worden. Daar is al behoorlijk wat interesse voor vanuit de restaurant- en hotelsector." MiaMia kan op dit ogenblik al uitgetest worden in België, Australië, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Hong Kong, Canada en Noorwegen. Voorlopig werkt de dienst enkel in het Engels, maar binnen enkele maanden worden ook de Nederlandse en de Franse versie op de wereld losgelaten. [www.mymiamia.com]