Veertig jaar geleden werd, samen met de Voyager-missie, een gouden grammofoonplaat de ruimte ingestuurd. Die bevatte 'een opname van de mensheid' , bedoeld als boodschap voor potentieel buitenaards leven. De fragmenten werden zorgvuldig geselecteerd door een NASA-commissie, voorgezeten door de befaamde astronoom Carl Sagan. Daarop typische geluiden van hoe het leven op onze planeet anno 1977 eraan toeging, muziek uit verschillende culturen en aardse boodschappen in 55 verschillende talen, waaronder ook eentje in het Nederlands ('hartelijke groeten aan iedereen').

Vier jaar geleden verliet de Voyager ons zonnestelsel. Niets dat ooit door mensenhanden vervaardigd werd, bevindt zich nu zo ver weg. De kans dat de gouden plaat ooit in de figuurlijke handen van buitenaardse wezens terecht komen lijkt echter verwaarloosbaar klein. Ze is dan ook vooral van symbolisch belang.

'De mensheid van zijn beste kant tonen'

Nu, veertig jaar na 'The Golden Record', gaat NASA een nieuwe boodschap van de mensheid de ruimte insturen. Het project, Da Vinci, is een initiatief van Erik Finman. Deze 18-jarige schoolverlater werd miljonair door te investeren in bitcoin (zie kaderstuk).

Vandaag heeft hij een website gelanceerd waarop iedereen een video kan uploaden. Die moet 'de mensheid van zijn beste kant tonen'. Finman vraagt filmpjes van jou en je vrienden, van iemand die vrijwilligerswerk doet of een montage waarbij je iemand in de bloemetjes zet. De bedoeling is dat er van ieder land minstens één video via een mini-satelliet de ruimte ingestuurd wordt. 'Aangezien tegenwoordig iedereen een smartphonecamera en een internetconnectie heeft, kunnen we de wereld op een nieuwe manier tonen en laten zien hoe die in veertig jaar veranderd is', staat te lezen op de website van het project.

Volgens Business Insider hebben al enkele celebrities hun steun verleend aan het project, waaronder YouTube-ster Logan Paul. De satelliet zal ook de gesigneerde plaat '1989' van Taylor Swift meenemen, omdat 'de zangeres de huidige tijd zou vertegenwoordigen.'

De NASA-satelliet zal wel in een baan rond de aarde blijven, dus in tegenstelling tot Sagans grammofoonplaat zal de video-opname ons zonnestelsel niet verlaten.

Hoe Erik Finman miljonair werd na een weddenschap

Toen Finman 12 was, kreeg hij duizend dollar van zijn oma dat naar zijn universiteitsfonds moest gaan. Daar had hij weinig oren naar en hij besloot het bedrag te investeren in bitcoins. Op vijftienjarige leeftijd had hij daar al flink wat geld mee verdiend. Hij sloot een weddenschap met zijn ouders: als hij honderd duizend dollar zou kunnen omzetten naar 1 miljoen dollar, dan zou hij niet naar de universiteit moeten gaan. Hij verhuisde naar Silicon Valley en startte onder meer een start-up op die scholieren en leerkrachten samenbrengt voor onderwijs via video-chat. Die verkocht hij voor 300 bitcoin. Niet weinig, nu de koers van de bitcoin boven de 4000 dollar schiet.

Nu ziet hij Elon Musk, zijn grote voorbeeld, successen boeken met Space X en wil hij ook investeren in ruimtevaart. Zijn interesse daarin heeft hij met de paplepel meegekregen: Erik Finmans moeder werkt voor NASA. Volgens TechCrunch was ze in 1986 klaar om mee te gaan met de missie van de Challenger, tot ze zwanger werd. Dat ze daardoor niet meekon, bleek haar geluk, want bij de lancering van de Challenger kwamen alle bemanningsleden om het leven.

Veertig jaar geleden werd, samen met de Voyager-missie, een gouden grammofoonplaat de ruimte ingestuurd. Die bevatte 'een opname van de mensheid' , bedoeld als boodschap voor potentieel buitenaards leven. De fragmenten werden zorgvuldig geselecteerd door een NASA-commissie, voorgezeten door de befaamde astronoom Carl Sagan. Daarop typische geluiden van hoe het leven op onze planeet anno 1977 eraan toeging, muziek uit verschillende culturen en aardse boodschappen in 55 verschillende talen, waaronder ook eentje in het Nederlands ('hartelijke groeten aan iedereen'). Vier jaar geleden verliet de Voyager ons zonnestelsel. Niets dat ooit door mensenhanden vervaardigd werd, bevindt zich nu zo ver weg. De kans dat de gouden plaat ooit in de figuurlijke handen van buitenaardse wezens terecht komen lijkt echter verwaarloosbaar klein. Ze is dan ook vooral van symbolisch belang.Nu, veertig jaar na 'The Golden Record', gaat NASA een nieuwe boodschap van de mensheid de ruimte insturen. Het project, Da Vinci, is een initiatief van Erik Finman. Deze 18-jarige schoolverlater werd miljonair door te investeren in bitcoin (zie kaderstuk). Vandaag heeft hij een website gelanceerd waarop iedereen een video kan uploaden. Die moet 'de mensheid van zijn beste kant tonen'. Finman vraagt filmpjes van jou en je vrienden, van iemand die vrijwilligerswerk doet of een montage waarbij je iemand in de bloemetjes zet. De bedoeling is dat er van ieder land minstens één video via een mini-satelliet de ruimte ingestuurd wordt. 'Aangezien tegenwoordig iedereen een smartphonecamera en een internetconnectie heeft, kunnen we de wereld op een nieuwe manier tonen en laten zien hoe die in veertig jaar veranderd is', staat te lezen op de website van het project. Volgens Business Insider hebben al enkele celebrities hun steun verleend aan het project, waaronder YouTube-ster Logan Paul. De satelliet zal ook de gesigneerde plaat '1989' van Taylor Swift meenemen, omdat 'de zangeres de huidige tijd zou vertegenwoordigen.'De NASA-satelliet zal wel in een baan rond de aarde blijven, dus in tegenstelling tot Sagans grammofoonplaat zal de video-opname ons zonnestelsel niet verlaten.