Jonge ingenieurs voelen zich niet klaar voor de job

Pieterjan Van Leemputten

Ingenieurs zijn doorgaans tevreden van hun job en beseffen dat ze levenslang moeten leren. Maar wie pas van de schoolbanken komt voelt zich vaak niet klaar voor de arbeidsmarkt.

Dat zijn in een notendop de resultaten van de Ingenieursbarometer van USG Innotiv Engineering. Die werd uitgevoerd naar aanleiding van de dag van de Ingenieur vandaag.

Wie vandaag afstudeert als ingenieur hoeft zich weinig zorgen te maken over een job. Er zijn vijfduizend openstaande vacatures. Al blijft er wel het probleem dat bedrijven vaak nog altijd kijken naar algemene vaardigheden en minder naar de werkelijke competenties.

“Heel wat bedrijven denken vandaag al in competenties waarbij een functieprofiel wordt opgedeeld in taken” zegt Kathleen Dupont, General Manager van USG Innotiv Engineering. “De volgende stap is moeilijker omdat die takenbundel los moet staan van een functieprofiel. Als een ingenieur 25 % van zijn tijd administratief werk moet doen, dan neem je geen vier ingenieurs aan, maar drie plus een administratieve kracht.”

Die denkwijze moet er voor zorgen dat bedrijven alsnog het werk gedaan krijgen met minder ingenieurs.

Tevredenheid

Bovendien moeten bedrijven hun werknemers tevreden houden als ze willen dat ze ook aan boord blijven. Dat lijkt vandaag minder een probleem. De jobtevredenheid is vandaag 79 procent. Dat is hoger dan het nationaal gemiddelde van 63 procent (in november gepeild door Vacature). Specifiek voor ICT is dat zelfs 81 procent.

“Dat komt omdat bedrijven vandaag heel goed beseffen welk schaars goed ze in huis hebben. Ingenieurs worden in de watten gelegd en dat zorgt voor een positief beeld van het beroep” zegt Dupont.

Opleiding boven loon

Al blijft de job zelf de belangrijkste factor voor geluk op de werkvloer van de ingenieur. jobinhoud gevolgd door een goed opleidingsbeleid zijn voor hen het belangrijkst. Zaken als flexibiliteit en loon volgen pas later.

Maar hoe zit het met de opleiding die hen klaarstoomt voor de werkgever? Daar is niet iedereen unaniem tevreden over. Slechts 39 procent van de elektronica/ict schoolverlaters vindt dat hij of zij over de nodige competenties beschikt.

Zo’n 48 procent van de studenten elektronica/ict voelt zich na de opleiding te weinig geïnformeerd over de arbeidsmarkt. Daarvan zegt 92 procent dat ze meer geïnformeerd willen worden. De opleiding praktischer invullen lijkt hier een oplossing te bieden.

Zakelijke vaardigheden

Naast het puur technische merkt Dupont ook een probleem op vlak van de zogenaamde business skills. Het gaat soms om banale zaken zoals professioneel omgaan met sociale media

“Die kloof is er niet zozeer op technisch vlak, daar is er een goede basis. Maar zaken zoals presentatie skills, je vooruitgang kunnen presenteren aan je opdrachtgever, weten welke bedrijfsinformatie je mag delen of niet.”

Kort samengevat heeft de afgestudeerde ingenieur van vandaag meer nood aan aansluiting bij de praktijk. Eens in de praktijk is hij of zij echter heel tevreden met zijn job. Al is dat voor een groot deel te danken aan de werkgever die beseft dat hij broodnodige krachten moet verzorgen om te voorkomen dat hun volgende uitdaging buiten zijn bedrijfsmuren ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content