"We hebben een zeer sterk internet nodig, en structurele veranderingen in de privéhandel", zegt de 25-jarige Pablo Rodríguez, die het team leidt dat de populaire app Conoce Cuba (Ken Cuba) ontwikkelde. "Zo willen we contracten kunnen afsluiten met buitenlandse bedrijven en technologie importeren."

De app maakt gebruik van de gps-functie van het mobieltje en geeft informatie over hotels, restaurants, banken, cultuur en sport in de buurt.

Geen rechtspersoonlijkheid

Voor de ontwikkeling van Conoce Cuba vroegen de programmeurs elk een licentie aan als informaticus. Het is een van de 47 activiteiten die de overheid eind 2013 toestond in de private economie. "We wilden eigenlijk een coöperatie oprichten om rechtspersoonlijkheid te hebben, en zo betere contracten met staatsbedrijven af te sluiten en minder belastingen te betalen", zegt Rodríguez.

Maar een coöperatie oprichten buiten de landbouwsector is moeilijk in Cuba. "Ik ken er geen enkele die in de informaticasector toestemming heeft gekregen."

Momenteel telt Cuba 351 coöperaties. De meeste zijn winkels, hotels, restaurants en bouwbedrijven. "Het ministerie van Informatica en Communicatie moet beseffen dat Cuba kennisbedrijven nodig heeft", zegt Rodríguez. Zijn project schept ook werkgelegenheid, zegt hij. "We hebben een netwerk van medewerkers die in heel het land informatie verzamelt."

Grijze zone

De overheid tolereert hen, zeggen de jonge informatici in Cuba, maar kansen om hun diensten te exporteren krijgen ze niet, stellen ze.

"Ik wil de wettelijke mogelijkheid om mijn eigen bedrijf op te richten in Cuba", zegt Abelardo Ascencio, een 28-jarige informaticus. Nu bevindt hij zich in een grijze zone: hij werkt vanuit Cuba voor buitenlandse bedrijven. Hij heeft ook een baan bij een staatsbedrijf, maar daar verdient hij niet genoeg.

Samen met drie vrienden richtte hij in 2011 'Vivalco en Cuba' op, dat met ups en downs software ontwikkelt. Zijn drie vrienden zijn ondertussen geëmigreerd. "We wilden het bedrijf een legaal statuut geven maar de wetgeving maakt zo'n project niet mogelijk."

3 miljoen gebruikers

Eind vorig jaar telde Cuba, een land met elf miljoen inwoners, iets meer dan drie miljoen internetgebruikers. Thuisaansluitingen blijven beperkt tot enkele beroepsgroepen, zoals artsen en journalisten. Op openbare plaatsen als hotels en parken heeft de overheid draadloos internet geïnstalleerd.

De overheid wil het breedbandinternet fors uitbreiden. Tegen 2020 moet de helft van de huishoudens internet hebben, en 60 procent van de Cubanen moet over een mobieltje beschikken. Maar hoe de overheid dat wil bereiken, vertelde ze nog niet. (IPS)

"We hebben een zeer sterk internet nodig, en structurele veranderingen in de privéhandel", zegt de 25-jarige Pablo Rodríguez, die het team leidt dat de populaire app Conoce Cuba (Ken Cuba) ontwikkelde. "Zo willen we contracten kunnen afsluiten met buitenlandse bedrijven en technologie importeren."De app maakt gebruik van de gps-functie van het mobieltje en geeft informatie over hotels, restaurants, banken, cultuur en sport in de buurt.Geen rechtspersoonlijkheidVoor de ontwikkeling van Conoce Cuba vroegen de programmeurs elk een licentie aan als informaticus. Het is een van de 47 activiteiten die de overheid eind 2013 toestond in de private economie. "We wilden eigenlijk een coöperatie oprichten om rechtspersoonlijkheid te hebben, en zo betere contracten met staatsbedrijven af te sluiten en minder belastingen te betalen", zegt Rodríguez.Maar een coöperatie oprichten buiten de landbouwsector is moeilijk in Cuba. "Ik ken er geen enkele die in de informaticasector toestemming heeft gekregen."Momenteel telt Cuba 351 coöperaties. De meeste zijn winkels, hotels, restaurants en bouwbedrijven. "Het ministerie van Informatica en Communicatie moet beseffen dat Cuba kennisbedrijven nodig heeft", zegt Rodríguez. Zijn project schept ook werkgelegenheid, zegt hij. "We hebben een netwerk van medewerkers die in heel het land informatie verzamelt."Grijze zoneDe overheid tolereert hen, zeggen de jonge informatici in Cuba, maar kansen om hun diensten te exporteren krijgen ze niet, stellen ze."Ik wil de wettelijke mogelijkheid om mijn eigen bedrijf op te richten in Cuba", zegt Abelardo Ascencio, een 28-jarige informaticus. Nu bevindt hij zich in een grijze zone: hij werkt vanuit Cuba voor buitenlandse bedrijven. Hij heeft ook een baan bij een staatsbedrijf, maar daar verdient hij niet genoeg.Samen met drie vrienden richtte hij in 2011 'Vivalco en Cuba' op, dat met ups en downs software ontwikkelt. Zijn drie vrienden zijn ondertussen geëmigreerd. "We wilden het bedrijf een legaal statuut geven maar de wetgeving maakt zo'n project niet mogelijk."3 miljoen gebruikersEind vorig jaar telde Cuba, een land met elf miljoen inwoners, iets meer dan drie miljoen internetgebruikers. Thuisaansluitingen blijven beperkt tot enkele beroepsgroepen, zoals artsen en journalisten. Op openbare plaatsen als hotels en parken heeft de overheid draadloos internet geïnstalleerd.De overheid wil het breedbandinternet fors uitbreiden. Tegen 2020 moet de helft van de huishoudens internet hebben, en 60 procent van de Cubanen moet over een mobieltje beschikken. Maar hoe de overheid dat wil bereiken, vertelde ze nog niet. (IPS)