De regering kan "zeker tien miljoen euro" besparen op de kosten die justitie betaalt voor afluisteren en telefoonregistratie. Dat zegt Freddy Troch van de Commissie voor de modernisering van de rechterlijke orde.

Het bericht staat te lezen in De Standaard. In Nederland en Frankrijk stellen de telecomoperatoren de gegevens over telefoonregistratie en -aftappen grotendeels gratis ter beschikking van justitie. In België lopen de kosten hiervoor op tot bijna 20 miljoen euro in 2009. De kosten stijgen elk jaar spectaculair. In 2008 ging het om 16 miljoen euro telefoniekosten, het jaar erop kwam er nog eens 3,5 miljoen euro bij.

"We worden gepluimd door de operatoren", zegt rechter Freddy Troch. Volgens Troch kunnen de telefoniekosten "met minstens de helft verminderd worden". Hij steunt zich hiervoor op een studie van de federale politie, die nog verder gaat en van 12 tot 15 miljoen mogelijke besparing gewag maakt.

In een brief aan de federale regering vraagt de Commissie voor de modernisering van de rechterlijke orde dat er over de contracten met de telecom-operatoren opnieuw onderhandeld wordt. "We wensen nogmaals de te hoge en onverantwoorde telefonietarieven aan de kaak te stellen en dringen er bij de bevoegde overheden op aan dringend met de operatoren te onderhandelen, om zo snel mogelijk redelijke en aanvaardbare tarieven te bekomen", luidt het.

Justitie betaalt trouwens ook te veel voor DNA-analyses. In 2009 ging het om 7,5 miljoen euro. Ook die honoraria voor genetische onderzoeken liggen volgens De Standaard heel wat hoger dan de normale tarieven.

Bron: Belga

De regering kan "zeker tien miljoen euro" besparen op de kosten die justitie betaalt voor afluisteren en telefoonregistratie. Dat zegt Freddy Troch van de Commissie voor de modernisering van de rechterlijke orde. Het bericht staat te lezen in De Standaard. In Nederland en Frankrijk stellen de telecomoperatoren de gegevens over telefoonregistratie en -aftappen grotendeels gratis ter beschikking van justitie. In België lopen de kosten hiervoor op tot bijna 20 miljoen euro in 2009. De kosten stijgen elk jaar spectaculair. In 2008 ging het om 16 miljoen euro telefoniekosten, het jaar erop kwam er nog eens 3,5 miljoen euro bij. "We worden gepluimd door de operatoren", zegt rechter Freddy Troch. Volgens Troch kunnen de telefoniekosten "met minstens de helft verminderd worden". Hij steunt zich hiervoor op een studie van de federale politie, die nog verder gaat en van 12 tot 15 miljoen mogelijke besparing gewag maakt. In een brief aan de federale regering vraagt de Commissie voor de modernisering van de rechterlijke orde dat er over de contracten met de telecom-operatoren opnieuw onderhandeld wordt. "We wensen nogmaals de te hoge en onverantwoorde telefonietarieven aan de kaak te stellen en dringen er bij de bevoegde overheden op aan dringend met de operatoren te onderhandelen, om zo snel mogelijk redelijke en aanvaardbare tarieven te bekomen", luidt het. Justitie betaalt trouwens ook te veel voor DNA-analyses. In 2009 ging het om 7,5 miljoen euro. Ook die honoraria voor genetische onderzoeken liggen volgens De Standaard heel wat hoger dan de normale tarieven. Bron: Belga