De snelste supercomputer ter wereld is nog steeds de Japanse 'K Computer'. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde "Top 500"-lijst.

De K Computer is ondertussen al vier keer zo krachtig als zijn eerste achtervolger. Het apparaat van fabrikant Fujitsu wordt in het Japanse Kobe gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek en kan 10 biljard berekeningen per seconde maken (10,51 petaflops).

De K Computer staat het laatste halfjaar aan de leiding van de "Petaflop-rekenaars". In het RIKEN-instituut in Kobe helpt hij bij natuurkundig en chemisch onderzoek. Anders dan zijn uitdagers maakt hij geen gebruik van grafische chips, waardoor het systeem als een van de meest energie-efficiënte geldt. Onlangs zorgde K met 8 petaflops nog voor een nieuw wereldrecord, maar nu haalt hij al de kaap van 10.

De laatste lijst dateert van juni, maar veel veranderingen in de volgorde zijn er niet. Op de tweede plaats staat nog steeds het Chinese "Tianhe-1A"-systeem met 2,57 petaflops. De Verenigde Staten namen jarenlang de top van de lijst in, maar zijn nu nog met slechts vijf systemen vertegenwoordigd. De snelste daarvan haalde nog de derde plaats: de computer Jaguar van fabrikant Cray presteert 1,75 petaflops en wordt ingezet in het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie voor Energie.

De Top 500-lijst wordt tweemaal per jaar door het International Supercomputing Conference (ISC) opgesteld.

Bron: Belga

De snelste supercomputer ter wereld is nog steeds de Japanse 'K Computer'. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde "Top 500"-lijst. De K Computer is ondertussen al vier keer zo krachtig als zijn eerste achtervolger. Het apparaat van fabrikant Fujitsu wordt in het Japanse Kobe gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek en kan 10 biljard berekeningen per seconde maken (10,51 petaflops). De K Computer staat het laatste halfjaar aan de leiding van de "Petaflop-rekenaars". In het RIKEN-instituut in Kobe helpt hij bij natuurkundig en chemisch onderzoek. Anders dan zijn uitdagers maakt hij geen gebruik van grafische chips, waardoor het systeem als een van de meest energie-efficiënte geldt. Onlangs zorgde K met 8 petaflops nog voor een nieuw wereldrecord, maar nu haalt hij al de kaap van 10. De laatste lijst dateert van juni, maar veel veranderingen in de volgorde zijn er niet. Op de tweede plaats staat nog steeds het Chinese "Tianhe-1A"-systeem met 2,57 petaflops. De Verenigde Staten namen jarenlang de top van de lijst in, maar zijn nu nog met slechts vijf systemen vertegenwoordigd. De snelste daarvan haalde nog de derde plaats: de computer Jaguar van fabrikant Cray presteert 1,75 petaflops en wordt ingezet in het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie voor Energie. De Top 500-lijst wordt tweemaal per jaar door het International Supercomputing Conference (ISC) opgesteld. Bron: Belga