Begin februari is de Vlaamse Gemeenschap haar transitieperiode ingegaan. Nou ja, wat je transitieperiode noemt. Als je bij dezelfde leverancier blijft, dan zijn er toch niet echt zes maanden nodig om de overgang te maken naar het 'nieuwe' outsourcingscontract van zeven jaar.

Het is wel 30 miljoen euro goedkoper, ook meegenomen. Je kan je afvragen of Telindus-EDS het de afgelopen vijf jaar ook al niet 30 miljoen euro goedkoper konden. Soit. Interessant is ongetwijfeld dat it-manager Luc Chauvin voortaan wil overstappen naar 'on demand' oplossingen waarbij de Vlaamse Gemeenschap niet langer alle serverparken in huis zou moeten houden, maar kan betalen per gebruik van de diensten. Wil overstappen, want de Vlaamse Gemeenschap kan er niet onderuit dat ze de komende vijf jaar toch nog alles zelf zal moeten herbergen. Het keurslijf van het contract en de afwezigheid van een waardevol tegenbod speelt de overheid parten.

Een heel andere, vernieuwende aanpak in het outsourcingsdebat speelt zich af in de privé-sector waar de klassieke paden bij contractonderhandelingen worden vermeden om zoveel mogelijk opportuniteiten te kunnen waarmaken. Dat is de aanpak van de ING bank die haar leveranciers niet langer in een rigide 'request for proposal' prangt die alles zoveel mogelijk dichtspijkert en nauwelijks ruimte laat voor creativiteit. De bank kiest er integendeel voor om in nauw overleg met de leveranciers verder te bouwen op haar 'request for information' waardoor ze zich niet van bij de aanvang muurvast rijdt, maar integendeel manoeuvreerruimte toekent. Het is een interessante piste die de verhouding tussen leverancier en eindgebruiker in een ander daglicht stelt. Niemand heeft er immers belang bij dat een outsourcingscontract faalt omdat de eisen te hoog zijn, de citroen compleet uitgeperst wordt of het gevraagde dienstenpalet niet geleverd kan worden. Goedkoper is nu eenmaal niet hetzelfde als beter.

Begin februari is de Vlaamse Gemeenschap haar transitieperiode ingegaan. Nou ja, wat je transitieperiode noemt. Als je bij dezelfde leverancier blijft, dan zijn er toch niet echt zes maanden nodig om de overgang te maken naar het 'nieuwe' outsourcingscontract van zeven jaar. Het is wel 30 miljoen euro goedkoper, ook meegenomen. Je kan je afvragen of Telindus-EDS het de afgelopen vijf jaar ook al niet 30 miljoen euro goedkoper konden. Soit. Interessant is ongetwijfeld dat it-manager Luc Chauvin voortaan wil overstappen naar 'on demand' oplossingen waarbij de Vlaamse Gemeenschap niet langer alle serverparken in huis zou moeten houden, maar kan betalen per gebruik van de diensten. Wil overstappen, want de Vlaamse Gemeenschap kan er niet onderuit dat ze de komende vijf jaar toch nog alles zelf zal moeten herbergen. Het keurslijf van het contract en de afwezigheid van een waardevol tegenbod speelt de overheid parten. Een heel andere, vernieuwende aanpak in het outsourcingsdebat speelt zich af in de privé-sector waar de klassieke paden bij contractonderhandelingen worden vermeden om zoveel mogelijk opportuniteiten te kunnen waarmaken. Dat is de aanpak van de ING bank die haar leveranciers niet langer in een rigide 'request for proposal' prangt die alles zoveel mogelijk dichtspijkert en nauwelijks ruimte laat voor creativiteit. De bank kiest er integendeel voor om in nauw overleg met de leveranciers verder te bouwen op haar 'request for information' waardoor ze zich niet van bij de aanvang muurvast rijdt, maar integendeel manoeuvreerruimte toekent. Het is een interessante piste die de verhouding tussen leverancier en eindgebruiker in een ander daglicht stelt. Niemand heeft er immers belang bij dat een outsourcingscontract faalt omdat de eisen te hoog zijn, de citroen compleet uitgeperst wordt of het gevraagde dienstenpalet niet geleverd kan worden. Goedkoper is nu eenmaal niet hetzelfde als beter.