Leoni AG, een van Europa's grootste fabrikanten van elektrische kabels, en nummer vier op de wereld, kondigde op 16 augustus aan dat het 40 miljoen euro was kwijtgespeeld in een cyberaanval. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het in de grond om een uitgedokterde phishing scam ging.

Volgens Softpedia, dat zich baseert op berichten in de Roemeense pers, kan het incident worden getraceerd naar een CFO in Bistrita. Die kreeg een e-mail die leek te komen van een van de Duitse directeuren van het bedrijf.

Volgens onderzoekers was de e-mail opgesteld om rekening te houden met Leoni's interne procedures voor het goedkeuren en overschrijven van fondsen. Daaruit zou blijken dat de aanvallers hun huiswerk hebben gemaakt. Bistrata is bovendien de enige van Leoni's vier Roemeense fabrieken die overschrijvingen kunnen maken.

Volgens de Internet Crime Complaint Center van de FBI heeft dit soort van 'ceo fraude' of 'whaling' al 3 miljard euro buitgemaakt bij bedrijven wereldwijd.

Leoni AG, een van Europa's grootste fabrikanten van elektrische kabels, en nummer vier op de wereld, kondigde op 16 augustus aan dat het 40 miljoen euro was kwijtgespeeld in een cyberaanval. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het in de grond om een uitgedokterde phishing scam ging. Volgens Softpedia, dat zich baseert op berichten in de Roemeense pers, kan het incident worden getraceerd naar een CFO in Bistrita. Die kreeg een e-mail die leek te komen van een van de Duitse directeuren van het bedrijf. Volgens onderzoekers was de e-mail opgesteld om rekening te houden met Leoni's interne procedures voor het goedkeuren en overschrijven van fondsen. Daaruit zou blijken dat de aanvallers hun huiswerk hebben gemaakt. Bistrata is bovendien de enige van Leoni's vier Roemeense fabrieken die overschrijvingen kunnen maken. Volgens de Internet Crime Complaint Center van de FBI heeft dit soort van 'ceo fraude' of 'whaling' al 3 miljard euro buitgemaakt bij bedrijven wereldwijd.