Telenet moet mogelijk zijn kabel openstellen voor concurrenten op de televisiemarkt. Dat beveelt een marktanalyse aan, die is uitgevoerd in opdracht van onder meer de toezichthouder op de Vlaamse mediamarkt, VRM. Dat zou betekenen dat Telenet, tegen betaling, andere aanbieders van zenderpakketten zou moeten toelaten op zijn kabelnetwerk, zo schrijft De Standaard.

In 2008 nam Telenet Interkabel, de kabel van de zuivere intercommunales, over. Sindsdien heeft Telenet in Vlaanderen het monopolie op die kabel, waarlangs het niet alleen televisiediensten, maar ook breedbandinternet en vaste telefonie aanbiedt aan zijn klanten. In de loop der jaren is Telenet in Vlaanderen uitgegroeid tot een duchtige concurrent voor de vroegere nationale monopolist, Belgacom.

Zeker sinds de opkomst van de digitale televisie nam de kritiek op de sterke positie van Telenet op de televisiemarkt fors toe. Telenet bepaalt immers almaar meer waarnaar we kunnen kijken omdat het bedrijf beslist welke zenders het wel en welke het niet toelaat op zijn kabel.

Gezien die sterke positie, rijst volgens de krant steeds meer de vraag of Telenet ook niet aan dezelfde regels onderworpen moet worden als concurrent Belgacom. Het rapport dat de mediatoezichthouder vandaag zal bekendmaken, beveelt volgens De Standaard de openstelling van de kabel aan. Voorlopig gaat het alleen om een advies.

Het gaat voor de duidelijkheid enkel over televisie, aangezien de VRM een Vlaams orgaan is dat louter bevoegd is voor media. Telecom is federale materie en het BIPT is daarvoor de bevoegde regulator. Wat niet wegneemt dat het dossier niet relevant is voor het BIPT. Ook de telecomregulator heeft het wel degelijk op zijn agenda staan.

"Niet beter voor concurrentie" Niemand, ook Telenet niet, heeft het rapport al kunnen inkijken. "Wat wij weten, is dat er vanavond iets zal aankondigd worden", zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Maar wat er precies in dat document zal staan, weten we niet. Maar hoe dan ook volgt daarop een consultatieproces, met voorontwerpen, aanpassingen en dies meer."

Maar als je het bij Telenet vraagt, is er wel voldoende concurrentie op de televisiemarkt. "Er is in ons land een sterke competitie tussen koper en coax. Andere spelers, zoals Mobistar en Belgacom, hebben een sterk eigen aanbod dat met het onze concurreert." En nog: "Wij zijn van mening dat, als wij andere spelers op onze kabel moeten toelaten, dat de innovatie vertraagt en de concurrentie mogelijk zelfs kan stilleggen."

"Van Europa moet de kabel overigens per se niet opengesteld worden, zolang er voldoende concurrentie is op de markt. En die is er volgens ons."

Bij de VRM was vooralsnog niemand beschikbaar voor commentaar.

Telenet moet mogelijk zijn kabel openstellen voor concurrenten op de televisiemarkt. Dat beveelt een marktanalyse aan, die is uitgevoerd in opdracht van onder meer de toezichthouder op de Vlaamse mediamarkt, VRM. Dat zou betekenen dat Telenet, tegen betaling, andere aanbieders van zenderpakketten zou moeten toelaten op zijn kabelnetwerk, zo schrijft De Standaard. In 2008 nam Telenet Interkabel, de kabel van de zuivere intercommunales, over. Sindsdien heeft Telenet in Vlaanderen het monopolie op die kabel, waarlangs het niet alleen televisiediensten, maar ook breedbandinternet en vaste telefonie aanbiedt aan zijn klanten. In de loop der jaren is Telenet in Vlaanderen uitgegroeid tot een duchtige concurrent voor de vroegere nationale monopolist, Belgacom. Zeker sinds de opkomst van de digitale televisie nam de kritiek op de sterke positie van Telenet op de televisiemarkt fors toe. Telenet bepaalt immers almaar meer waarnaar we kunnen kijken omdat het bedrijf beslist welke zenders het wel en welke het niet toelaat op zijn kabel. Gezien die sterke positie, rijst volgens de krant steeds meer de vraag of Telenet ook niet aan dezelfde regels onderworpen moet worden als concurrent Belgacom. Het rapport dat de mediatoezichthouder vandaag zal bekendmaken, beveelt volgens De Standaard de openstelling van de kabel aan. Voorlopig gaat het alleen om een advies. Het gaat voor de duidelijkheid enkel over televisie, aangezien de VRM een Vlaams orgaan is dat louter bevoegd is voor media. Telecom is federale materie en het BIPT is daarvoor de bevoegde regulator. Wat niet wegneemt dat het dossier niet relevant is voor het BIPT. Ook de telecomregulator heeft het wel degelijk op zijn agenda staan. "Niet beter voor concurrentie" Niemand, ook Telenet niet, heeft het rapport al kunnen inkijken. "Wat wij weten, is dat er vanavond iets zal aankondigd worden", zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Maar wat er precies in dat document zal staan, weten we niet. Maar hoe dan ook volgt daarop een consultatieproces, met voorontwerpen, aanpassingen en dies meer." Maar als je het bij Telenet vraagt, is er wel voldoende concurrentie op de televisiemarkt. "Er is in ons land een sterke competitie tussen koper en coax. Andere spelers, zoals Mobistar en Belgacom, hebben een sterk eigen aanbod dat met het onze concurreert." En nog: "Wij zijn van mening dat, als wij andere spelers op onze kabel moeten toelaten, dat de innovatie vertraagt en de concurrentie mogelijk zelfs kan stilleggen." "Van Europa moet de kabel overigens per se niet opengesteld worden, zolang er voldoende concurrentie is op de markt. En die is er volgens ons." Bij de VRM was vooralsnog niemand beschikbaar voor commentaar.