Het BIPT gaat in op het voorstel van de mediaregulatoren van de Franse en Vlaamse gemeenschap om het openstellen van het nieuwe Belgacom-vdsl-netwerk in te perken tot 18 maanden. Anderzijds vindt de telecomregulator ook het openstellen van het kabelnetwerk het overwegen waard.

De [straffe woorden van Didier Bellens] waren gisteren nog niet koud of de kranten De Standaard en De Tijd hadden elk hun repliek gekregen van BIPT-voorzitter Eric Van Heesvelde. Elk bovendien over een ander onderdeeltje van Bellens' toespraak.

De Tijd kreeg van Van Heesvelde te horen dat het BIPT de openstelling van het vdsl-breedbandnetwerk van Belgacom nog steeds beoogt. Maar het is ingegaan op de voorstellen van de Franse (CSA) en Vlaamse (VRM) mediaregulatoren om de openstelling te beperken tot anderhalf in plaats van drie jaar. De nieuwe tekst met het voorstel moet nu goedgekeurd worden door de gemeenschappen en vervolgens door Europa. Daarna plant het BIPT nog een marktbevraging, alvorens het de voorwaarden van de vrijmaking vastlegt.

Aan De Standaard vertelde Van Heesvelde dat ook het openstellen van het kabelnetwerk het overwegen waard is. Daarmee viseert het rechtstreeks Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië (mocht dat dossier ooit afgerond geraken...). Het is alom bekend dat Europa niet echt happig is om kabelnetwerken volgens de dezelfde regels te behandelen als telecomnetwerken, hoewel de situatie in ons land op dat vlak totaal verschilt met de meeste andere landen. Het BIPT wil daarom nagaan of de recente telecomhervormingen van de Europese Commissie ook ruimte laten voor kabelmaatregelen.

Het BIPT gaat in op het voorstel van de mediaregulatoren van de Franse en Vlaamse gemeenschap om het openstellen van het nieuwe Belgacom-vdsl-netwerk in te perken tot 18 maanden. Anderzijds vindt de telecomregulator ook het openstellen van het kabelnetwerk het overwegen waard. De [straffe woorden van Didier Bellens] waren gisteren nog niet koud of de kranten De Standaard en De Tijd hadden elk hun repliek gekregen van BIPT-voorzitter Eric Van Heesvelde. Elk bovendien over een ander onderdeeltje van Bellens' toespraak. De Tijd kreeg van Van Heesvelde te horen dat het BIPT de openstelling van het vdsl-breedbandnetwerk van Belgacom nog steeds beoogt. Maar het is ingegaan op de voorstellen van de Franse (CSA) en Vlaamse (VRM) mediaregulatoren om de openstelling te beperken tot anderhalf in plaats van drie jaar. De nieuwe tekst met het voorstel moet nu goedgekeurd worden door de gemeenschappen en vervolgens door Europa. Daarna plant het BIPT nog een marktbevraging, alvorens het de voorwaarden van de vrijmaking vastlegt. Aan De Standaard vertelde Van Heesvelde dat ook het openstellen van het kabelnetwerk het overwegen waard is. Daarmee viseert het rechtstreeks Telenet in Vlaanderen en Voo in Wallonië (mocht dat dossier ooit afgerond geraken...). Het is alom bekend dat Europa niet echt happig is om kabelnetwerken volgens de dezelfde regels te behandelen als telecomnetwerken, hoewel de situatie in ons land op dat vlak totaal verschilt met de meeste andere landen. Het BIPT wil daarom nagaan of de recente telecomhervormingen van de Europese Commissie ook ruimte laten voor kabelmaatregelen.