Enkel bij uitzondering zal dit niet het geval zijn, bijvoorbeeld om privacy- of veiligheidsredenen. Met de stap wil de overheid de efficiëntie bevorderen en wordt de logica omgedraaid, want op dit moment is openheid juist een uitzondering.

Het maakt bij het gebruiken van de informatie niet uit of dit commercieel gebeurt of niet. App-ontwikkelaars kunnen nu bijvoorbeeld vlotter bij overheidsdata, bijvoorbeeld voor de dienstregeling van de NMBS, de uitgavebegroting of de weersvoorspellingen van het KMI.

Overheden zullen de data gratis ter beschikking moeten stellen. Enkel een vergoeding van de kosten van terbeschikkingstelling, bijvoorbeeld voor de opslag op elektronische dragers, mag nog aangerekend worden. Alleen overheden die inkomsten moeten halen uit de beschikbaarstelling van hun documenten, alsook bibliotheken, archieven en musea, mogen nog hogere tarieven aanrekenen

De nieuwe federale open data-wetgeving levert belangrijke voordelen op voor de versterking van de digitale economie in ons land en de efficiënte werking van de overheid, stelt Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda. "Overheden zitten op een berg gegevens. Het openstellen van al deze overheidsdata is de logica zelf: overheidsdata zijn geen eigendom van de overheid, wel van de samenleving. Met deze data kunnen creatievelingen volop aan de slag om nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor burgers en bedrijven."

Enkel bij uitzondering zal dit niet het geval zijn, bijvoorbeeld om privacy- of veiligheidsredenen. Met de stap wil de overheid de efficiëntie bevorderen en wordt de logica omgedraaid, want op dit moment is openheid juist een uitzondering.Het maakt bij het gebruiken van de informatie niet uit of dit commercieel gebeurt of niet. App-ontwikkelaars kunnen nu bijvoorbeeld vlotter bij overheidsdata, bijvoorbeeld voor de dienstregeling van de NMBS, de uitgavebegroting of de weersvoorspellingen van het KMI.Overheden zullen de data gratis ter beschikking moeten stellen. Enkel een vergoeding van de kosten van terbeschikkingstelling, bijvoorbeeld voor de opslag op elektronische dragers, mag nog aangerekend worden. Alleen overheden die inkomsten moeten halen uit de beschikbaarstelling van hun documenten, alsook bibliotheken, archieven en musea, mogen nog hogere tarieven aanrekenenDe nieuwe federale open data-wetgeving levert belangrijke voordelen op voor de versterking van de digitale economie in ons land en de efficiënte werking van de overheid, stelt Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda. "Overheden zitten op een berg gegevens. Het openstellen van al deze overheidsdata is de logica zelf: overheidsdata zijn geen eigendom van de overheid, wel van de samenleving. Met deze data kunnen creatievelingen volop aan de slag om nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor burgers en bedrijven."