Kamercommissie vraagt Defensie om nooit 'killer robots' in te zetten

04/07/18 om 12:19 - Bijgewerkt om 14:28

Bron: Belga

De Kamercomisssie Landsverdediging heeft woensdag een resolutie over volledig autonome wapens goedgekeurd. Die vraagt de regering erover te waken dat het Belgisch leger tijdens militaire operaties geen gebruik maakt van dergelijke 'killer robots'. De tekst vraagt ook dat de regering ijvert voor een internationaal verbod op die wapens.

Kamercommissie vraagt Defensie om nooit 'killer robots' in te zetten

De Amerikaanse X47-B kan al zonder afstandsbediening opstijgen, navigeren en landen. Binnenkort ook zelfstandig vijandelijke doelen vernietigen? © Reuters

Ecolo-Groen had hierover vorig jaar al een resolutievoorstel ingediend. De meerderheidspartijen MR, N-VA, CD&V en Open Vld dienden woensdag echter een eigen voorstel in en keurden die eigen tekst goed.

Volgens een peiling in opdracht van Pax Christi Vlaanderen, uitgevoerd bij iets meer dan 1000 Belgen, was er veel steun voor zo'n verbod.

Volledig autonome wapens bestaan nog niet, maar de technologie evolueert heel snel in die richting. Eind vorig jaar uitten 88 Belgische wetenschappers in robotica en artificiële intelligentie hun zorgen over deze wapensystemen in een open brief. Ze waarschuwden voor een wapenwedloop en riepen toen al de Belgische regering op om een nationaal verbod in te stellen.