Kamerleden bezorgd over nieuwe gebruiksvoorwaarden Facebook: ‘Hold-up op onze privacy’

© /

De privacy-autoriteiten van de Europese lidstaten vergaderen begin februari, mee op vraag van de Belgische Privacycommissie, over het nieuwe beleid van Facebook. Dat zei staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein in de Kamer, waar enkele parlementsleden zich bezorgd toonden over de nieuwe regels.

De sociale netwerksite Facebook voert binnenkort nieuwe gebruiksvoorwaarden in – hoewel die aanvankelijk al op 1 januari 2015 van kracht zouden gaan.

In de Kamer voelden Stefaan Van Hecke (Groen), Egbert Lachaert (Open VLD), Karin Jiroflée (SP.A) en Peter Dedecker (N-VA) staatssecretaris Tommelein aan de tand over welke maatregelen hij eventueel kan nemen.

Hold-up

Want het nieuwe beleid van Facebook is ‘niet minder dan een hold-up op onze privacygegevens’, waarschuwde Lachaert. ‘Het bedrijf geeft zichzelf quasi ongelimiteerde toegang tot het surfgedrag, de contactpersonen, berichten, Instagramgegevens, foto’s en filmpjes van de gebruikers. We moeten de vaak onwetende gebruikers informeren en beschermen, middels optreden van de privacycommissie of desnoods een strengere privacywetgeving.’

Bart Tommelein, staatssecretaris voor Privacy
Bart Tommelein, staatssecretaris voor Privacy© Belga

De staatssecretaris antwoordde dat de Privacycommissie, die afhangt van het parlement, bevoegd is voor de concrete toetsing van de nieuwe gebruiksvoorwaarden aan de voorschriften. Een werkgroep die de nationale privacy-autoriteiten van de EU-lidstaten verzamelt, buigt zich begin februari over een advies rond de Facebook-voorwaarden.

Tommelein verwees ook naar de nieuwe Europese verordening die een nieuw wettelijk kader moet creëren, en steunde de oprichting van een ‘Europese privacy-waakhond’ in de vorm van een Europese gegevensbeschermingsraad.

Tommelein: ‘Wil geen Don Quichote spelen’

Niet alle parlementsleden waren tevreden met zijn antwoord. Zo had het groene Kamerlid Van Hecke op ‘meer daadkracht’ gerekend tegen Facebook. Tommelein repliceerde dat de Privacycommissie van het parlement afhangt, maar ook dat hij meer heil ziet in een Europese aanpak. ‘Ik wil geen Don Quichote spelen’, luidde het. Binnen de commissie leek men het er alvast over eens dat men de Privacycommissie moet uitnodigen. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content