Kan de Sony MDR-1000X de stilte van Bose evenaren?

Sony MDR-1000x © .
Pieterjan Van Leemputten

Sony wil met zijn nieuwste noise cancelling headset niet enkel de stilste zijn. De hoofdtelefoon voegt ook slimme functies toe om de concurrentie voor te zijn. Maar wegen die op tegen de meerprijs?

Getest: Sony’s slimme noise cancelling headset

Sony MDR-1000x
Sony MDR-1000x© .

Met uitzondering van fervente muziekliefhebbers is de kans klein dat een doorsnee consument een hoofdtelefoon van een paar honderd euro koopt. Maar daar komt de laatste jaren verandering in. Naast het streven naar geluidskwaliteit en draagcomfort begint ook noise cancelling als verkoopsargument op te komen. Hoofdtelefoons die actief het omgevingsgeluid wegfilteren, of het nu op een rumoerig kantoor, een drukke straat of tijdens een lange vlucht is.

Sony was al actief op de markt van noise cancelling headsets, maar zowat alle merken moesten het de afgelopen jaren afleggen tegen Bose dat met zijn QuietComfort-reeks min of meer de standaard was voor geluidsdempende hoofdtelefoons. De MDR-1000X moet echter niet onderdoen. Al hangt veel af van je persoonlijke voorkeur.

Design

De behuizing van de MDR-1000X bestaat uit plastic, metaal en een lederachtige afwerking aan de oorschelpen. Ondanks dat plastic heb je echter niet het goedkope gevoel dat je bij sommige apparaten wel hebt.

Aan de linker oorschelp vinden we de audio-aansluiting en drie knoppen: aan/uit, noise cancelling en ambient sound. Rechts is er micro-usb (stroom) en op de oorschelp zelf zijn (onzichtbare) aanraakpunten om het volume te wijzigen of van muziektrack te wisselen.

De hoofdtelefoon wordt geleverd in een handig tasje waarin ook de audio- en oplaadkabel worden meegeleverd, evenals een tussenstuk voor de (tweekoppige) audio-aansluiting in oudere vliegtuigen.

Draagcomfort

Met zo’n 275 gram zit Sony’s jongste aangenaam op je hoofd. De hoofdtelefoon blijft ook na enkele uren op het vliegtuig of een hele dag op kantoor aangenaam om te dragen en hoewel hij je oren volledig omsluit, wordt het niet snel te warm, drukkend of ongemakkelijk. Een belangrijke eigenschap voor hoofdtelefoons die je niet alleen draagt om muziek te luisteren.

Sony MDR-1000x
Sony MDR-1000x© .

Stilte graag

Het valt moeilijk te definiëren hoeveel geluid een hoofdtelefoon precies wegfiltert. Maar op een doorsnee kantooromgeving ga je al snel minder afgeleid zijn door pratende collega’s enkele meters verder. We namen de MDR-1000X ook mee op het vliegtuig en daar wordt het continue lawaai van de motor stevig gedempt, wat slapen tijdens het vliegen een pak haalbaarder maakt.

Combineren we noise cancelling met muziek dan kunnen we gerust stellen dat we volledig weg zijn van de wereld. Plotse luide geluiden worden nog wel doorgelaten, maar rumoer en eentonige geluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Belangrijk om daarbij te vermelden is dat de MDR-1000X werkt met een ingebouwde batterij. Je laadt zo’n vier uur op om nadien tot 20 uur te luisteren. Dat kan met een kabel, of via Bluetooth. Ook nadien kan je blijven luisteren, maar dan enkel met de audiokabel en zonder noise cancelling.

Of de geluidsdemping van de MDR-1000X beter dan die van grote concurrent Bose durven we niet zeggen. Beiden zijn bijzonder aan elkaar gewaagd als het aankomt op het wegwerken van omgevingsgeluid, wat op zich wel wil zeggen dat Sony en stevige inhaalbeweging heeft gemaakt.

Functies

Waar Sony wel het verschil maakt zijn de mogelijkheden die het dagelijks gebruik vergemakkelijken. Zo is er een aparte knop om snel te wisselen naar Ambient Sound (waarbij omgevingsgeluid deels wordt doorgelaten) of Ambient Sound Voice, waarbij specifiek stemgeluid beter wordt doorgelaten. Je kan afhankelijk van je omgeving dus kiezen hoe fel de geluidsdemping zijn werk doet, handig voor in het verkeer of wanneer je op kantoor je niet helemaal wil isoleren van collega’s.

Maar de handigste functie van de MDR-1000X is dat alle noise cancelling even uitschakelt wanneer je je handpalm over de rechterschelp legt. Zo hoor je meteen wat iemand tegen je zegt. Het volume van buitenaf wordt zelfs iets versterkt, waardoor we op de redactie soms zelfs met gesprekken van enkele meters verderop kunnen meeluisteren.

Wie luistert via Bluetooth kan door de rechterschelp aan te raken het volume wijzigen of van nummer wisselen. Een leuke functie, maar we hadden het leuker gevonden mocht dit ook zonder Bluetooth werken. Bovendien staat niet aangegeven waar je precies moet aanraken, waardoor het, soms letterlijk, aftasten is hoe de bediening werkt.

Conclusie: Prijs Vs. kwaliteit Vs. functionaliteit

Met een richtprijs van 400 euro is de Sony MDR-1000X geen goedkoop beestje. Al zit de headset in dezelfde prijsklasse als de QC35 van Bose. Kwalitatief kunnen we niets slechts opmerken. De geluidskwaliteit is bijzonder goed, vervelende omgevingsgeluiden worden weggefilterd en zelfs erg lawaaierige omgevingen worden gedempt naar een draaglijk niveau. Zelfs wanneer je wegkwijmt in een krap economy-zitje, brengt Sony je hoofd naar business class. Wel moet je de champagne zelf voorzien.

Maar waar deze headset zich echt in onderscheidt zijn de extra functies. Een ingebouwde batterij en Bluetooth vinden we vandaag ook bij andere spelers terug. Maar zaken als snel de noise cancelling tijdelijk uitzetten zijn bijzonder handig. De aanraakbediening langs de zijkant kan beter, maar ook die weten we te waarderen. Wie twijfelt tussen de MDR-1000X en andere modellen zal vooral hier moeten afwegen of de prijs loont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content