Internetrouters zorgen ervoor dat het internet dat uw huis binnenkomt verder verdeeld kan worden. Het is een verdeler van de kabel uit de muur tot de rest van het huis. Jaarlijks komen er tientallen varianten van uit, kan de router die u standaard van Telenet of Proximus het daarom wel bijbenen? Kunt u niet beter een nieuwere kopen in de winkel?

"Internetrouters van Proximus en Telenet lopen altijd achter; ze beschikken niet over de nieuwste technologie rond wifi", zegt Techblogger Bart Stoffels. "Ze zijn wel goed genoeg voor de meeste klanten, maar er zit niet het nieuwste van het nieuwste op het gebied van wifi in." Een ander nadeel is volgens Stoffels dat je de router van een provider als Proximus altijd op dezelfde plaats moet zetten: de plek waar de kabel het huis in komt. "Dat hoeft niet de meeste ideale plaatste zijn. Soms heb je dan niet overal bereik. Met een eigen router kan je die plaats beter optimaliseren."

Als de router op lage plaats in het huis staat, kan het zijn dat u een verdieping al geen wifi meer heeft. Daarom kan de plaats van uw router van grote invloed zijn. Al is dat niet het enige wapen dat u heeft om uw wifibereik te verbeteren, zegt Stoffels.

Wifiversterkers

"Wat ik zelf gebruik zijn wifi-toegangspunten. Dat zijn een soort wifiversterkers, die je in je stopcontact plaatst om je bereik te optimaliseren. Die verbinden zich met je router, waardoor je wifinetwerk groter wordt. Dit kost maar weinig moeite en verbetert het bereik. De prijs ligt ook niet zo hoog als een toprouter. Een moderne router gaat van 50 a 100 euro tot het driedubbele bij de allernieuwste. Een wifiversterker kost maar 20 a 30 euro en doet hetzelfde."

Correctie: In een eerdere versie stond dat de routers van Telenet en Proximus niet over gigabit ethernetpoorten beschikken. Dit is niet correct. Beide internetproviders bieden routers aan die deze snelheden wel halen.

Internetrouters zorgen ervoor dat het internet dat uw huis binnenkomt verder verdeeld kan worden. Het is een verdeler van de kabel uit de muur tot de rest van het huis. Jaarlijks komen er tientallen varianten van uit, kan de router die u standaard van Telenet of Proximus het daarom wel bijbenen? Kunt u niet beter een nieuwere kopen in de winkel?"Internetrouters van Proximus en Telenet lopen altijd achter; ze beschikken niet over de nieuwste technologie rond wifi", zegt Techblogger Bart Stoffels. "Ze zijn wel goed genoeg voor de meeste klanten, maar er zit niet het nieuwste van het nieuwste op het gebied van wifi in." Een ander nadeel is volgens Stoffels dat je de router van een provider als Proximus altijd op dezelfde plaats moet zetten: de plek waar de kabel het huis in komt. "Dat hoeft niet de meeste ideale plaatste zijn. Soms heb je dan niet overal bereik. Met een eigen router kan je die plaats beter optimaliseren."Als de router op lage plaats in het huis staat, kan het zijn dat u een verdieping al geen wifi meer heeft. Daarom kan de plaats van uw router van grote invloed zijn. Al is dat niet het enige wapen dat u heeft om uw wifibereik te verbeteren, zegt Stoffels.Wifiversterkers "Wat ik zelf gebruik zijn wifi-toegangspunten. Dat zijn een soort wifiversterkers, die je in je stopcontact plaatst om je bereik te optimaliseren. Die verbinden zich met je router, waardoor je wifinetwerk groter wordt. Dit kost maar weinig moeite en verbetert het bereik. De prijs ligt ook niet zo hoog als een toprouter. Een moderne router gaat van 50 a 100 euro tot het driedubbele bij de allernieuwste. Een wifiversterker kost maar 20 a 30 euro en doet hetzelfde."Correctie: In een eerdere versie stond dat de routers van Telenet en Proximus niet over gigabit ethernetpoorten beschikken. Dit is niet correct. Beide internetproviders bieden routers aan die deze snelheden wel halen.