Aan de vooravond van Samsungs Electronics' kwartaalresultaten sluimtert de vraag wat het bedrijf zal doen nu het nog steed zonder voorzitter zit.

De 72-jarige Lee Kun-Hee kreeg in mei een hartaanval waarvan hij nog steeds herstelt. Intussen zit het bedrijf zonder leiding en dat op een moment dat Samsung moet strijden om resultaten te behalen. Analisten die Reuters sprak achten de kans klein dat Samsung morgen goede kwartaalresultaten zal voorstellen. Maar ook Samsung's Financiëel directeur liet eerder al verstaan dat de resultaten niet bijzonder goed zullen zijn.

Samsung ziet zijn winst al twee kwartalen krimpen en volgens Reuters is de kans reëel dat er een derde en zelfs vierde kwartaal die trend zullen volgen. De consument grijpt naar goedkopere toestellen en de iPhone 6 die later dit jaar volgt zal ook aan Samsung's deel van de smartphonekoek knabbelen. Ook het feit dat de Koreaanse won op het hoogste peil staat in zes jaar speelt niet in het voordeel van de Koreaanse technologiereus.

"Samsung's momentum is voorbij. De winstgroei was de afgelopen 3-4 jaar abnormaal hoog en dat normaliseert zich nu," zegt Chang Sean-Jin, Professor Economie aan het Korea Advanced Institure of Sciens and Technology tegenover Reuters. Iets wat de vermoedelijke opvolger van Lee Kun-Hee niet in enkele jaren kan doen keren.

Om aandeelhouders tevreden te houden liet Samsung al verstaan dat het hogere dividenten zal uitkeren. Maar sommige analisten sluiten niet uit dat Samsung aandelen zal terugkopen, wat de waarde van de resterende exemplaren doet stijgen.

Het is niet dat Samsung's toptoestel, de Galaxy S5, het slecht doet, maar de resultaten zijn te beperkt om de terugval onder toestellen in het lage en middensegment op te vangen. Daar krijgt Samsung concurrentie van Huawei en Lenovo (dat recent Motorola's telefoonafdeling overname van Google).

Van vader op zoon? Als Lee Kun-Hee wordt opgevolgd, dan gebeurt dat waarschijnlijk door zijn zoon Jay Y. Lee. Dat bekent ook meteen afscheid van de man die een stevige stempel op Samsung heeft gedrukt. De herstellende topman leidt Samsung Electronics sinds eind jaren tachtig nadat hij er in 1968 begon.

Lee is vandaag de rijkste man van Zuid Korea en werd vorig jaar door Forbes bekroond als tweede machtigste man van Zuid-Korea, na VN-secretaris Ban Ki-moon. In 2008 verdween hij even als voorzitter van de groep na een veroordeling voor belastingontduiking. Na een presidentiëel pardon werd hij in 2010 opnieuw voorzitter van het bedrijf.

Het is niet ongewoon dat de macht binnen Samsung wordt overgedragen naar de volgende generatie binnen de familie. Zo volgde Lee eerder al zijn vader (en oprichter) Lee Byung-Chull op. Hij was tot 2012 COO van het bedrijf en is momenteel vice-voorzitter van de groep.

Aan de vooravond van Samsungs Electronics' kwartaalresultaten sluimtert de vraag wat het bedrijf zal doen nu het nog steed zonder voorzitter zit. De 72-jarige Lee Kun-Hee kreeg in mei een hartaanval waarvan hij nog steeds herstelt. Intussen zit het bedrijf zonder leiding en dat op een moment dat Samsung moet strijden om resultaten te behalen. Analisten die Reuters sprak achten de kans klein dat Samsung morgen goede kwartaalresultaten zal voorstellen. Maar ook Samsung's Financiëel directeur liet eerder al verstaan dat de resultaten niet bijzonder goed zullen zijn. Samsung ziet zijn winst al twee kwartalen krimpen en volgens Reuters is de kans reëel dat er een derde en zelfs vierde kwartaal die trend zullen volgen. De consument grijpt naar goedkopere toestellen en de iPhone 6 die later dit jaar volgt zal ook aan Samsung's deel van de smartphonekoek knabbelen. Ook het feit dat de Koreaanse won op het hoogste peil staat in zes jaar speelt niet in het voordeel van de Koreaanse technologiereus. "Samsung's momentum is voorbij. De winstgroei was de afgelopen 3-4 jaar abnormaal hoog en dat normaliseert zich nu," zegt Chang Sean-Jin, Professor Economie aan het Korea Advanced Institure of Sciens and Technology tegenover Reuters. Iets wat de vermoedelijke opvolger van Lee Kun-Hee niet in enkele jaren kan doen keren. Om aandeelhouders tevreden te houden liet Samsung al verstaan dat het hogere dividenten zal uitkeren. Maar sommige analisten sluiten niet uit dat Samsung aandelen zal terugkopen, wat de waarde van de resterende exemplaren doet stijgen. Het is niet dat Samsung's toptoestel, de Galaxy S5, het slecht doet, maar de resultaten zijn te beperkt om de terugval onder toestellen in het lage en middensegment op te vangen. Daar krijgt Samsung concurrentie van Huawei en Lenovo (dat recent Motorola's telefoonafdeling overname van Google). Van vader op zoon? Als Lee Kun-Hee wordt opgevolgd, dan gebeurt dat waarschijnlijk door zijn zoon Jay Y. Lee. Dat bekent ook meteen afscheid van de man die een stevige stempel op Samsung heeft gedrukt. De herstellende topman leidt Samsung Electronics sinds eind jaren tachtig nadat hij er in 1968 begon. Lee is vandaag de rijkste man van Zuid Korea en werd vorig jaar door Forbes bekroond als tweede machtigste man van Zuid-Korea, na VN-secretaris Ban Ki-moon. In 2008 verdween hij even als voorzitter van de groep na een veroordeling voor belastingontduiking. Na een presidentiëel pardon werd hij in 2010 opnieuw voorzitter van het bedrijf. Het is niet ongewoon dat de macht binnen Samsung wordt overgedragen naar de volgende generatie binnen de familie. Zo volgde Lee eerder al zijn vader (en oprichter) Lee Byung-Chull op. Hij was tot 2012 COO van het bedrijf en is momenteel vice-voorzitter van de groep.