Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt hard op te treden tegen illegale downloaders. Frankrijk wordt daarmee een van de strengste landen ter wereld wat downloaden betreft.

Wie bij herhaling wordt veroordeeld voor illegaal downloaden, kan binnenkort de toegang tot het internet worden ontzegd. De wet werd aangenomen met 285 stemmen tegen 225. Als de omstreden wet snel wordt goedgekeurd door de senaat, zou hij in oktober al van kracht kunnen worden. Daarvoor moet hij evenwel ook nog passeren langs het grondwettelijk hof, dat een eerste versie van de tekst al kelderde in juni. Toegang tot internet werd toen betiteld als een fundamenteel mensenrecht dat niet kan worden ontnomen door de autoriteit.

In de eerste versie zou het recht daartoe in handen worden gegeven van een overheidsdienst. In de nieuwe tekst is het een rechter die de beslissing kan nemen na twee waarschuwingen.

De verwerping van de wet was een grote ontgoocheling voor president Nicolas Sarkozy en minister van Cultuur Christine Albanel, die intensief hadden gelobbyd en zelfs de traditioneel linkse kunstenaarsgemeenschap achter zich kregen. De afkeuring was een van de aanleidingen voor de vervanging van Albanel door Frederic Mitterrand.

Bron: Belga

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt hard op te treden tegen illegale downloaders. Frankrijk wordt daarmee een van de strengste landen ter wereld wat downloaden betreft. Wie bij herhaling wordt veroordeeld voor illegaal downloaden, kan binnenkort de toegang tot het internet worden ontzegd. De wet werd aangenomen met 285 stemmen tegen 225. Als de omstreden wet snel wordt goedgekeurd door de senaat, zou hij in oktober al van kracht kunnen worden. Daarvoor moet hij evenwel ook nog passeren langs het grondwettelijk hof, dat een eerste versie van de tekst al kelderde in juni. Toegang tot internet werd toen betiteld als een fundamenteel mensenrecht dat niet kan worden ontnomen door de autoriteit. In de eerste versie zou het recht daartoe in handen worden gegeven van een overheidsdienst. In de nieuwe tekst is het een rechter die de beslissing kan nemen na twee waarschuwingen. De verwerping van de wet was een grote ontgoocheling voor president Nicolas Sarkozy en minister van Cultuur Christine Albanel, die intensief hadden gelobbyd en zelfs de traditioneel linkse kunstenaarsgemeenschap achter zich kregen. De afkeuring was een van de aanleidingen voor de vervanging van Albanel door Frederic Mitterrand. Bron: Belga