Filmpjes die van YouTube gehaald worden omwille van auteursrechterlijke inbreuken, krijgen voortaan een waardige laatste rustplaats. YouTomb is een soort kerkhof voor YouTube-filmpjes, dat door enkele studenten van MIT bedacht werd.

[MIT Free Culture] heet de studentenorganisatie die achter het opmerkelijke initiatief zit. Het doel van het project is om in de eerste plaats te onderzoeken hoe YouTube precies de mogelijke auteursrechterlijke inbreuken probeert te herkennen. Daarnaast leggen de studenten ook een database aan van de 'false positives': de filmpjes die onterecht naar de eeuwige jachtvelden verwezen werden.

YouTomb houdt continu de meest populaire filmpjes op YouTube in het oog en schiet in actie van zodra een filmpje offline gehaald wordt omwille van inbreuken op het auteursrecht. [YouTomb] bewaart de nodige informatie uit de metadata, zoals wie precies de klacht ingediend heeft en hoe lang het filmpje al online stond. Die gegevens worden op YouTomb in een mooie hitparade gegoten. Die leert ons dat veruit de meeste filmpjes offline gehaald worden in opdracht van TV Tokyo. Maar ook Viacom - niet toevallig een partij waarmee YouTube in de clinch ligt - is erg actief in het spotten van copyrightproblemen.

Filmpjes die van YouTube gehaald worden omwille van auteursrechterlijke inbreuken, krijgen voortaan een waardige laatste rustplaats. YouTomb is een soort kerkhof voor YouTube-filmpjes, dat door enkele studenten van MIT bedacht werd. [MIT Free Culture] heet de studentenorganisatie die achter het opmerkelijke initiatief zit. Het doel van het project is om in de eerste plaats te onderzoeken hoe YouTube precies de mogelijke auteursrechterlijke inbreuken probeert te herkennen. Daarnaast leggen de studenten ook een database aan van de 'false positives': de filmpjes die onterecht naar de eeuwige jachtvelden verwezen werden. YouTomb houdt continu de meest populaire filmpjes op YouTube in het oog en schiet in actie van zodra een filmpje offline gehaald wordt omwille van inbreuken op het auteursrecht. [YouTomb] bewaart de nodige informatie uit de metadata, zoals wie precies de klacht ingediend heeft en hoe lang het filmpje al online stond. Die gegevens worden op YouTomb in een mooie hitparade gegoten. Die leert ons dat veruit de meeste filmpjes offline gehaald worden in opdracht van TV Tokyo. Maar ook Viacom - niet toevallig een partij waarmee YouTube in de clinch ligt - is erg actief in het spotten van copyrightproblemen.