Vliegtuigen wegen naar verluidt tot 7 procent minder - en besparen dus enorm veel op brandstof - door alle tv-schermen buiten te gooien en ze te vervangen door uitleenbare iPads.

Lagekostenmaatschappij Scoot, dochter van Singapore Airlines, touroperator TUIfly, en Jetstar, lowcostdochter van Qantas, hebben al voor de tabletoptie gekozen. IPads voor iedereen wegen heel wat minder dan de traditionele vaste schermpjes plus bijhorende bekabeling en centrale entertainmentserver. Bij de maatschappijen waarvan sprake zijn de iPads gratis voor businesspassagiers, maar tegen betaling uit te lenen voor de rest. Ze zijn voorgeladen met de nodige content (video's, tv-shows, games en muziek).

Qantas test ook een ander concept met 'locked' Apple iPads, die dus enkel aan boord werken met de daarvoor voorziene 'streaming app' over wifi. Diezelfde app is op termijn ook beschikbaar voor mensen met hun eigen iPad en biedt zelfs de mogelijkheid om een video aan boord te downloaden, zodat ze die tot 24 uur na de vlucht nog kunnen uitkijken. Er zou overigens ook een Android-app voorzien zijn (zij het niet voor de test).

Of ook andere maatschappijen de tabletpiste zullen aansnijden, is nog niet bekend. Heel wat carriers bieden in elk geval al wifi aan boord aan. Ook Air France KLM liet onlangs nog weten vanaf volgend jaar tests te zullen doen met wifi in het vliegtuig.

Meer over het gebruik van technologie in de reissector leest u in Data News van deze week.

Vliegtuigen wegen naar verluidt tot 7 procent minder - en besparen dus enorm veel op brandstof - door alle tv-schermen buiten te gooien en ze te vervangen door uitleenbare iPads. Lagekostenmaatschappij Scoot, dochter van Singapore Airlines, touroperator TUIfly, en Jetstar, lowcostdochter van Qantas, hebben al voor de tabletoptie gekozen. IPads voor iedereen wegen heel wat minder dan de traditionele vaste schermpjes plus bijhorende bekabeling en centrale entertainmentserver. Bij de maatschappijen waarvan sprake zijn de iPads gratis voor businesspassagiers, maar tegen betaling uit te lenen voor de rest. Ze zijn voorgeladen met de nodige content (video's, tv-shows, games en muziek). Qantas test ook een ander concept met 'locked' Apple iPads, die dus enkel aan boord werken met de daarvoor voorziene 'streaming app' over wifi. Diezelfde app is op termijn ook beschikbaar voor mensen met hun eigen iPad en biedt zelfs de mogelijkheid om een video aan boord te downloaden, zodat ze die tot 24 uur na de vlucht nog kunnen uitkijken. Er zou overigens ook een Android-app voorzien zijn (zij het niet voor de test). Of ook andere maatschappijen de tabletpiste zullen aansnijden, is nog niet bekend. Heel wat carriers bieden in elk geval al wifi aan boord aan. Ook Air France KLM liet onlangs nog weten vanaf volgend jaar tests te zullen doen met wifi in het vliegtuig. Meer over het gebruik van technologie in de reissector leest u in Data News van deze week.