De eindejaarsperiode is een periode van verhoogd online risico, waarschuwen de securitybedrijven. Enkele adviezen.

Eindejaarsaankopen op het internet stijgen nog steeds in populariteit en dat in alle delen van de wereld. Bedrijven als Panda (security software), Spamfighter (anti-spam) en Vasco Data Security (authenticatiesystemen) stuurden dan ook raadgevingen de wereld in hoe de risico's van het online shoppen te beperken. Samengevat komen hun adviezen neer op het volgende:

1. Hoed u voor mails met al te straffe aanbiedingen, kerstkaarten van onbekenden en oproepen van liefdadigheidsverenigingen. Ga in dat laatste geval naar hun website en lees daar hoe je hen kan steunen. Krijg je een waarschuwing van je bank of andere instantie, neem dan rechtstreeks contact op met hen, reageer niet meteen op de e-mail. Klik geen bijlagen open.

2. Koop enkel bij betrouwbare online winkels en verkopers. Controleer eventueel eerst hun reputatie in het internet. Controleer of ze de wettelijke vereisten naleven. Betaal enkel in een beveiligde omgeving (allicht met gebruik van een authenticatietoken). Creëer eventueel voor uw aankopen een afzonderlijke account op Gmail of Hotmail.

3. Vooraleer je je aankopen begint, zorg ervoor dat je besturingssysteem, browser én securitysoftware voorzien is van de recentste updates en patches. Scan je systeem vooraf (of laat het scannen door een betrouwbare online dienst), om eventuele bestaande zwakheden op te sporen en te herstellen.

Voor bedrijven geldt nog een bijkomende waarschuwing. ISACA (de vereniging van security auditors) constateert dat die eindejaarsaankopen vaak vanaf systemen op kantoor worden verricht. Het bezoek aan besmette sites kan dan ook de veiligheid van de bedrijfssystemen aantasten. Besteed dus ook bijkomende aandacht aan het bijwerken van de securitysoftware op de bedrijfssystemen.

De eindejaarsperiode is een periode van verhoogd online risico, waarschuwen de securitybedrijven. Enkele adviezen. Eindejaarsaankopen op het internet stijgen nog steeds in populariteit en dat in alle delen van de wereld. Bedrijven als Panda (security software), Spamfighter (anti-spam) en Vasco Data Security (authenticatiesystemen) stuurden dan ook raadgevingen de wereld in hoe de risico's van het online shoppen te beperken. Samengevat komen hun adviezen neer op het volgende: 1. Hoed u voor mails met al te straffe aanbiedingen, kerstkaarten van onbekenden en oproepen van liefdadigheidsverenigingen. Ga in dat laatste geval naar hun website en lees daar hoe je hen kan steunen. Krijg je een waarschuwing van je bank of andere instantie, neem dan rechtstreeks contact op met hen, reageer niet meteen op de e-mail. Klik geen bijlagen open. 2. Koop enkel bij betrouwbare online winkels en verkopers. Controleer eventueel eerst hun reputatie in het internet. Controleer of ze de wettelijke vereisten naleven. Betaal enkel in een beveiligde omgeving (allicht met gebruik van een authenticatietoken). Creëer eventueel voor uw aankopen een afzonderlijke account op Gmail of Hotmail. 3. Vooraleer je je aankopen begint, zorg ervoor dat je besturingssysteem, browser én securitysoftware voorzien is van de recentste updates en patches. Scan je systeem vooraf (of laat het scannen door een betrouwbare online dienst), om eventuele bestaande zwakheden op te sporen en te herstellen. Voor bedrijven geldt nog een bijkomende waarschuwing. ISACA (de vereniging van security auditors) constateert dat die eindejaarsaankopen vaak vanaf systemen op kantoor worden verricht. Het bezoek aan besmette sites kan dan ook de veiligheid van de bedrijfssystemen aantasten. Besteed dus ook bijkomende aandacht aan het bijwerken van de securitysoftware op de bedrijfssystemen.