Internetondernemer Kim Dotcom mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechtbank in Nieuw-Zeeland woensdag beslist, aldus verschillende media. Het Amerikaanse gerecht wil hem vervolgen omdat hij met zijn filesharingwebsite Megaupload op grote schaal copyrights zou hebben geschonden.

De Duitser Dotcom, die in het echt Kim Schmitz heet, werd in 2012 opgepakt tijdens een politierazzia in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Samen met drie andere beklaagden, onder wie de Nederlander Bram van der Kolk, voert hij al vier jaar een juridische strijd om een uitlevering aan de VS te vermijden.

De vier werden door het Amerikaanse gerecht onder meer aangeklaagd voor de schending van de auteursrechten en witwasoperaties. Volgens de Amerikanen ontdoken ze met hun website voor minstens 500 miljoen dollar aan copyrights door illegale verspreiding toe te staan.

Celstraf van 30 jaar boven hoofd

De Nieuw-Zeelandse rechter heeft woensdag echter beslist dat er gegronde redenen zijn om de uitlevering te laten plaatsvinden. De advocaat van Dotcom liet al weten in beroep te gaan tegen de uitlevering. Als de man wordt uitgeleverd aan de VS, riskeert hij een celstraf van 20 jaar. (Belga/SD)

De Duitser Dotcom, die in het echt Kim Schmitz heet, werd in 2012 opgepakt tijdens een politierazzia in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Samen met drie andere beklaagden, onder wie de Nederlander Bram van der Kolk, voert hij al vier jaar een juridische strijd om een uitlevering aan de VS te vermijden. De vier werden door het Amerikaanse gerecht onder meer aangeklaagd voor de schending van de auteursrechten en witwasoperaties. Volgens de Amerikanen ontdoken ze met hun website voor minstens 500 miljoen dollar aan copyrights door illegale verspreiding toe te staan. De Nieuw-Zeelandse rechter heeft woensdag echter beslist dat er gegronde redenen zijn om de uitlevering te laten plaatsvinden. De advocaat van Dotcom liet al weten in beroep te gaan tegen de uitlevering. Als de man wordt uitgeleverd aan de VS, riskeert hij een celstraf van 20 jaar. (Belga/SD)