De eerste 'Cloud Monitor' van het Belgium Cloud forum biedt een eerste, summiere kijk op het cloudgebeuren in de ogen van ondernemers.

De cijfers van deze eerste, nog bescheiden, Belgische 'Cloud Monitor' leren ons dat driekwart van de respondenten op al gebruik van een vorm van diensten in de cloud (zij het slechts 10% die puur een beroep doen op een 'publieke' cloud). Circa tweederde meent dat cloud computing de kosten van IT verlaagt, terwijl nog iets meer menen dat hun bedrijf volledig klaar is voor de cloud.

Nog meer info nodig Het Belgium Cloud forum concludeert uit de cijfers voorts dat de cloud al vanzelfsprekend lijkt voor de ict'ers, maar nog niet meteen voor de ondernemers zelf. In het bijzonder ondernemers in middelgrote bedrijven lijken nog niet voldoende geïnformeerd over de voordelen die cloud voor het zakendoen zelf kan bieden. Een kwestie van 'onbekend maakt onbemind'. Zowel de ict'ers in die bedrijven als de leveranciers van clouddiensten moeten de eventuele voordelen dan ook meer en duidelijker uitdrukken in termen van baten voor het ondernemen zelf. Zeg maar, concreet vragen als 'hoe wordt mijn bedrijf beter van de cloud' beantwoorden. Dat moet in een dialoog gebeuren, waarbij ook de ondernemer zelf zijn behoeften concreet moet kunnen aangeven.

Naast bedrijfsadviseurs wil ook de site van Belgium Cloud zowel een informatiebron als hulp hiervoor zijn. In het bijzonder zal er meer informatie moeten komen over gevaren rond lock-in (het verlies van data bij problemen in de relatie tussen klant en cloudleverancier) en het verlies van connectiviteit tussen gebruiker en de diensten in de cloud.

Aan deze eerste editie van de Cloud Monitor van Belgium Cloud hebben 64 bedrijven online meegewerkt. Het is de opzet om deze survey regelmatig te hernemen, volgens een nog te bepalen ritme.

De eerste 'Cloud Monitor' van het Belgium Cloud forum biedt een eerste, summiere kijk op het cloudgebeuren in de ogen van ondernemers. De cijfers van deze eerste, nog bescheiden, Belgische 'Cloud Monitor' leren ons dat driekwart van de respondenten op al gebruik van een vorm van diensten in de cloud (zij het slechts 10% die puur een beroep doen op een 'publieke' cloud). Circa tweederde meent dat cloud computing de kosten van IT verlaagt, terwijl nog iets meer menen dat hun bedrijf volledig klaar is voor de cloud. Nog meer info nodig Het Belgium Cloud forum concludeert uit de cijfers voorts dat de cloud al vanzelfsprekend lijkt voor de ict'ers, maar nog niet meteen voor de ondernemers zelf. In het bijzonder ondernemers in middelgrote bedrijven lijken nog niet voldoende geïnformeerd over de voordelen die cloud voor het zakendoen zelf kan bieden. Een kwestie van 'onbekend maakt onbemind'. Zowel de ict'ers in die bedrijven als de leveranciers van clouddiensten moeten de eventuele voordelen dan ook meer en duidelijker uitdrukken in termen van baten voor het ondernemen zelf. Zeg maar, concreet vragen als 'hoe wordt mijn bedrijf beter van de cloud' beantwoorden. Dat moet in een dialoog gebeuren, waarbij ook de ondernemer zelf zijn behoeften concreet moet kunnen aangeven. Naast bedrijfsadviseurs wil ook de site van Belgium Cloud zowel een informatiebron als hulp hiervoor zijn. In het bijzonder zal er meer informatie moeten komen over gevaren rond lock-in (het verlies van data bij problemen in de relatie tussen klant en cloudleverancier) en het verlies van connectiviteit tussen gebruiker en de diensten in de cloud. Aan deze eerste editie van de Cloud Monitor van Belgium Cloud hebben 64 bedrijven online meegewerkt. Het is de opzet om deze survey regelmatig te hernemen, volgens een nog te bepalen ritme.