Op 15 november, de dag van de dynastie, krijgt onze Koning een nieuwe website cadeau. Die zal gebaseerd zijn op de open source software Drupal.

Zondag 15 november, niet toevallig de dag van de dynastie, wordt www.monarchie.be, de website van het Belgische koningshuis geherlanceerd. De website zal gebaseerd zijn op het open source softwarepakket Drupal dat steeds vaker gebruikt wordt in de overheid. Zo raakte eind oktober nog bekend dat Drupal het nieuwe cms wordt voor WhiteHouse.gov, de officiële website van de administratie van de Amerikaanse president Barack Obama. Maar ook onze federale overheid is zeker niet vies van het open source pakket. Onder meer de websites van onze premier en van de federale ministers Annemie Turtelboom, Yves Leterme en Joëlle Milquet werken al met de technologie van Drupal.

Drupal is het geesteskind van Dries Buytaert: een 'uit de hand gelopen hobby' daie al dateert van zijn Antwerpse informaticastudies. Zijn open source content management systeem wordt ondertussen wereldwijd gebruikt voor heel veel verschillende soorten websites. Een flink deel valt in de categorie entertainment (muziek en video), maar ook televisiezenders maken gretig gebruik van het cms. Onder meer MTV is een belangrijke referentie, maar dichter bij huis ook de VRT met televisiezenders één en Ketnet en de RTBF. Dat ook nieuwssites als CNN en Reuters gebruik maken van het systeem, illustreert de verscheidenheid aan mogelijke toepassingen.

De lancering van de nieuwe website is uitgesteld tot donderdag 19 november.

Op 15 november, de dag van de dynastie, krijgt onze Koning een nieuwe website cadeau. Die zal gebaseerd zijn op de open source software Drupal. Zondag 15 november, niet toevallig de dag van de dynastie, wordt www.monarchie.be, de website van het Belgische koningshuis geherlanceerd. De website zal gebaseerd zijn op het open source softwarepakket Drupal dat steeds vaker gebruikt wordt in de overheid. Zo raakte eind oktober nog bekend dat Drupal het nieuwe cms wordt voor WhiteHouse.gov, de officiële website van de administratie van de Amerikaanse president Barack Obama. Maar ook onze federale overheid is zeker niet vies van het open source pakket. Onder meer de websites van onze premier en van de federale ministers Annemie Turtelboom, Yves Leterme en Joëlle Milquet werken al met de technologie van Drupal. Drupal is het geesteskind van Dries Buytaert: een 'uit de hand gelopen hobby' daie al dateert van zijn Antwerpse informaticastudies. Zijn open source content management systeem wordt ondertussen wereldwijd gebruikt voor heel veel verschillende soorten websites. Een flink deel valt in de categorie entertainment (muziek en video), maar ook televisiezenders maken gretig gebruik van het cms. Onder meer MTV is een belangrijke referentie, maar dichter bij huis ook de VRT met televisiezenders één en Ketnet en de RTBF. Dat ook nieuwssites als CNN en Reuters gebruik maken van het systeem, illustreert de verscheidenheid aan mogelijke toepassingen. De lancering van de nieuwe website is uitgesteld tot donderdag 19 november.