Het lijkt vergezocht, maar een hoofdtelefoon die fel LED-licht door je oren in je hersenen schijnt, zou helpen tegen depressies.

De Valkee NPT-1000 koptelefoon is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Oulu in Finland. Het is in dat land beduidend minder lang licht, zeker in de wintermaanden wanneer er maar vier tot zes uur zonlicht is. Een mogelijk gevolg is dat mensen lijden aan een Seasonal Affective Disorder (SAD), wat kan leiden tot problemen die kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel tot een zware depressie.

Het menselijke brein is fotosensitief of gevoelig voor licht. Helder licht dat via het oorkanaal de lichtgevoelige delen van het brein stimuleert zou stemmingswisselingen zoals angst en vermoeidheid kunnen verhelpen.

Op basis van het onderzoek van de Finse universiteit heeft het bedrijf Valkee de Valkee NPT-1000 koptelefoon ontwikkeld die helder wit LED-licht in het oorkanaal schijnt. Het beste resultaat schijnt te worden bereikt als je de oortjes 's morgens acht tot twaalf minuten gebruikt een half uur tot een uur na ontwaken. Dat je er mogelijk als een halve kerstboom bijloopt, moet je erbij nemen. De Bright Light Headset kost 185 euro.

Het lijkt vergezocht, maar een hoofdtelefoon die fel LED-licht door je oren in je hersenen schijnt, zou helpen tegen depressies. De Valkee NPT-1000 koptelefoon is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Oulu in Finland. Het is in dat land beduidend minder lang licht, zeker in de wintermaanden wanneer er maar vier tot zes uur zonlicht is. Een mogelijk gevolg is dat mensen lijden aan een Seasonal Affective Disorder (SAD), wat kan leiden tot problemen die kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel tot een zware depressie. Het menselijke brein is fotosensitief of gevoelig voor licht. Helder licht dat via het oorkanaal de lichtgevoelige delen van het brein stimuleert zou stemmingswisselingen zoals angst en vermoeidheid kunnen verhelpen. Op basis van het onderzoek van de Finse universiteit heeft het bedrijf Valkee de Valkee NPT-1000 koptelefoon ontwikkeld die helder wit LED-licht in het oorkanaal schijnt. Het beste resultaat schijnt te worden bereikt als je de oortjes 's morgens acht tot twaalf minuten gebruikt een half uur tot een uur na ontwaken. Dat je er mogelijk als een halve kerstboom bijloopt, moet je erbij nemen. De Bright Light Headset kost 185 euro.