Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm
LeYLab, het Kortrijke proeftuinproject rond fibre to the home (ftth), krijgt vorm. Momenteel zijn al een kleine 200-tal gezinnen ingeschreven.
LeYLab, het Kortrijke proeftuinproject rond fibre to the home (ftth), krijgt vorm. Momenteel zijn al een kleine 200-tal gezinnen ingeschreven.
“De aansluiting gaat in verschillende fases. In een eerste fase sluiten we nu 100 huishoudens aan. We blijven streven naar maximaal 300 huishoudens, zoals budgettair voorzien is”, zegt Dirk Osstyn van Alcatel-Lucent dat een van de structurele partners is. Andere partners in het project zijn onder meer IBBT, Androme, Comsof, het OCMW Kortrijk, Televic, Videohouse, U-Sentric en Belgacom. Het proeftuinproject wil de leegte tussen een traditionele r&d-labomgeving en industrialisatie overbruggen. De bedoeling is om via het onderzoekpanel van thuisgebruikers na te gaan hoe een ftth-project nuttig kan zijn. In Kortrijk zullen voornamelijk nieuwe mogelijke applicaties getest worden. Denk dan aan high definition multimediaservices, maar ook gaming en e-Health toepassingen. Samen met het OCMW Kortrijk komt er bijvoorbeeld een toepassing waarmee zorgbehoevenden van op afstand via video contact kunnen nemen met verplegers of familie.
Voor Belgacom is het zoals bekend niet de eerste test met ftth. In Sint-Truiden en La Louvière lopen nog tot 15 augustus proefprojecten. In Rochefort zijn de ftth-testen ondertussen helemaal afgelopen. De telco wou er voornamelijk mogelijke problemen bij de aanleg ontdekken. Of het project uiteindelijk bruikbare resultaten opleverde, wil het bedrijf niet kwijt. Overigens zou veralgemeend glasvezel aanleggen in België 6 tot 7 miljard euro kosten, zoals Scott Alcott van Belgacom vorig jaar in oktober nog zei naar aanleiding van het Broadband World Forum in Parijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier