Het vergelijken van de kosten van ict, met die van andere bedrijven, levert een organisatie gemiddeld een besparing op van zo'n 19 procent. Dat zegt analistenbureau Gartner.

"Wij noemen dit het benchmarkeffect", zegt Michael Campbell van Gartners benchmarkingteam. Ook verbetert de dienstverlening, de reactiesnelheid van de ict-afdeling en de tevredenheid van gebruikers. Gartner voerde zijn onderzoek bij 2000 bedrijven in 8 sectoren.

"Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die hun ict-kosten vergelijken met andere ondernemingen systematisch elk jaar zo'n 19 procent besparen ten opzichte van bedrijven die dat niet doen", zegt onderzoeker Michael Campbell van Gartner. Uit het onderzoek blijkt ook dat de kosten per eenheid lager zijn, zowel voor software als hardware, doordat de productiviteit per werknemer stijgt.

"Op verschillende terreinen wordt voordeel geboekt", stelt Campbell. Het gaat daarbij om softwareontwikkeling, applicatiebeheer, datacenters, Unix- en Wintel-servers, desktops, lan- en wan-netwerken voor data en spraak en helpdesks. "Software-ontwikkeling, applicatiebeheer en hosting blijven, samen met infrastructuur, de grootste kostenposten binnen de ict-afdeling. Zij bieden nog steeds de grootste kansen voor besparingen, ondanks voortdurende verbeteringen in de efficiëntie en gedeeltelijke uitbesteding in de afgelopen jaren."

VoorbeeldEen onderneming, met een jaarlijks ict-budget van 100 miljoen euro, kan volgens Gartner jaarlijks besparingen realiseren van:- 33,3 miljoen euro ten opzichte van de slechtst presterende ondernemingen in zijn database - 17,2 miljoen euro ten opzichte van gemiddeld presterende ondernemingen - 5,9 miljoen euro ten opzichte van de best presterende ondernemingen die niet aan benchmarking doen

In samenwerking met Computable

Het vergelijken van de kosten van ict, met die van andere bedrijven, levert een organisatie gemiddeld een besparing op van zo'n 19 procent. Dat zegt analistenbureau Gartner. "Wij noemen dit het benchmarkeffect", zegt Michael Campbell van Gartners benchmarkingteam. Ook verbetert de dienstverlening, de reactiesnelheid van de ict-afdeling en de tevredenheid van gebruikers. Gartner voerde zijn onderzoek bij 2000 bedrijven in 8 sectoren. "Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die hun ict-kosten vergelijken met andere ondernemingen systematisch elk jaar zo'n 19 procent besparen ten opzichte van bedrijven die dat niet doen", zegt onderzoeker Michael Campbell van Gartner. Uit het onderzoek blijkt ook dat de kosten per eenheid lager zijn, zowel voor software als hardware, doordat de productiviteit per werknemer stijgt. "Op verschillende terreinen wordt voordeel geboekt", stelt Campbell. Het gaat daarbij om softwareontwikkeling, applicatiebeheer, datacenters, Unix- en Wintel-servers, desktops, lan- en wan-netwerken voor data en spraak en helpdesks. "Software-ontwikkeling, applicatiebeheer en hosting blijven, samen met infrastructuur, de grootste kostenposten binnen de ict-afdeling. Zij bieden nog steeds de grootste kansen voor besparingen, ondanks voortdurende verbeteringen in de efficiëntie en gedeeltelijke uitbesteding in de afgelopen jaren." VoorbeeldEen onderneming, met een jaarlijks ict-budget van 100 miljoen euro, kan volgens Gartner jaarlijks besparingen realiseren van:- 33,3 miljoen euro ten opzichte van de slechtst presterende ondernemingen in zijn database - 17,2 miljoen euro ten opzichte van gemiddeld presterende ondernemingen - 5,9 miljoen euro ten opzichte van de best presterende ondernemingen die niet aan benchmarking doen In samenwerking met Computable