KPN schrapt tussen nu en 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen. Dat maakte het Neerlandse telecombedrijf dinsdag bekend. Een eerdere ontslagronde kostte al 4650 arbeidsplaatsen. De nieuwe ingreep moet leiden tot een aanvullende kostenbesparing van 300 miljoen euro.
Ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren leed KPN in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar onder de streep opnieuw een verlies, al was dat met 108 miljoen euro wel ruim de helft kleiner dan in 2012. De omzet daalde met 14 procent tot 2,06 miljard euro. De resultaten zijn exclusief die van E-Plus, de Duitse dochter die KPN voor ruim 8,5 miljard euro wil verkopen aan Telefónica Deutschland.

Over heel 2013 lag de omzet 10 procent lager op 8,47 miljard euro. De nettowinst daalde met 6,7 procent tot 293 miljoen euro. Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN.

Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten. "We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014", zei topman Eelco Blok.

Daarbij hoopt KPN onder meer op dividend uit het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland dat het verkrijgt als de verkoop van E-Plus doorgaat. Dat is afhankelijk van toestemming van de Europese Commissie, die naar verwachting medio mei met haar oordeel komt.

Als de transactie doorgaat, zal KPN ook zelf weer dividend gaan uitkeren. De aandeelhouders kunnen dan over 2014 een winstuitkering van 7 cent per aandeel tegemoetzien. (Belga)

Update 12 uur:De woordvoerster van Base company, dochterbedrijf van KPN, bevestigt dat de ontslagen in Nederland hebben geen impact hebben op de Belgische activiteiten.

KPN schrapt tussen nu en 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen. Dat maakte het Neerlandse telecombedrijf dinsdag bekend. Een eerdere ontslagronde kostte al 4650 arbeidsplaatsen. De nieuwe ingreep moet leiden tot een aanvullende kostenbesparing van 300 miljoen euro. Ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren leed KPN in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar onder de streep opnieuw een verlies, al was dat met 108 miljoen euro wel ruim de helft kleiner dan in 2012. De omzet daalde met 14 procent tot 2,06 miljard euro. De resultaten zijn exclusief die van E-Plus, de Duitse dochter die KPN voor ruim 8,5 miljard euro wil verkopen aan Telefónica Deutschland. Over heel 2013 lag de omzet 10 procent lager op 8,47 miljard euro. De nettowinst daalde met 6,7 procent tot 293 miljoen euro. Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN. Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten. "We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014", zei topman Eelco Blok. Daarbij hoopt KPN onder meer op dividend uit het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland dat het verkrijgt als de verkoop van E-Plus doorgaat. Dat is afhankelijk van toestemming van de Europese Commissie, die naar verwachting medio mei met haar oordeel komt. Als de transactie doorgaat, zal KPN ook zelf weer dividend gaan uitkeren. De aandeelhouders kunnen dan over 2014 een winstuitkering van 7 cent per aandeel tegemoetzien. (Belga)Update 12 uur:De woordvoerster van Base company, dochterbedrijf van KPN, bevestigt dat de ontslagen in Nederland hebben geen impact hebben op de Belgische activiteiten.