De Vlaamse regering bekijkt of ze domeinnamen eindigend op .vla kan laten registreren als alternatief voor de bestaande webadressen eindigend op .be. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren laten weten aan Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA). Gaan Vlaanderen en België ook op het internet hun eigen weg?

In principe is het alleszins mogelijk, omdat Icann, de internationale non-profitorganisatie die onder meer verantwoordelijk is voor het toewijzen van nieuwe top level domeinnamen (TLD's), het gros van de beperkingen op het toekennen van nieuwe TLD's gaat opheffen. Daardoor zou de .vla extensie wel eens snel goedgekeurd kunnen worden. Als de Vlaamse overheid bereid gevonden wordt om voldoende geld op tafel te leggen, dat spreekt.

"De overheid praat al langer over een eigen extensie, maar het klopt dat het proces binnenkort gevoelig kan versneld worden", reageert professor Pierre Verbaeten van de KULeuven. Verbaeten is zelf jarenlang beheerder geweest van de .be extensie, en zetelt vandaag in de raad van bestuur van .be domeinnaambeheerder DNS België.

"De vraag is of Vlaanderen de weg wil opgaan van .cat (de domeinnaam voor de Catalaanse gemeenschap in Spanje), of .vla eerder ziet als een gewone domeinnaam, zoals die van een stad bijvoorbeeld. Het grote verschil is dat de mensen achter .cat ook echt controleren of er wel Catalaanse teksten staan op de sites met het achtervoegsel. Anders wordt de extensie niet toegekend. Blijkbaar doet men dat om het Catalaans te bevorderen."

Toch is .cat (nog) geen groot succes. De nationalistische gevoelens van de Catalanen vertalen zich met andere woorden nog niet meteen naar het internet. Zou dat in Vlaanderen anders zijn? "Zelf sta ik redelijk neutraal tegenover de komst van .vla", aldus nog Verbaeten. "Alleen is het een lelijke extensie. Ze klinkt alles behalve mooi."

Of de eventuele introductie van .vla gevolgen kan hebben voor DNS België? "Tsja, er zou een concurrent voor .be bijkomen, dat is wel duidelijk. Anderzijds, .vla heeft ook een registry nodig, de TLD moet ook beheerd worden. Niet dat het gebruikelijk is, maar waarom zou DNS daar niet voor in aanmerking komen?"

De Vlaamse regering bekijkt of ze domeinnamen eindigend op .vla kan laten registreren als alternatief voor de bestaande webadressen eindigend op .be. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren laten weten aan Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA). Gaan Vlaanderen en België ook op het internet hun eigen weg? In principe is het alleszins mogelijk, omdat Icann, de internationale non-profitorganisatie die onder meer verantwoordelijk is voor het toewijzen van nieuwe top level domeinnamen (TLD's), het gros van de beperkingen op het toekennen van nieuwe TLD's gaat opheffen. Daardoor zou de .vla extensie wel eens snel goedgekeurd kunnen worden. Als de Vlaamse overheid bereid gevonden wordt om voldoende geld op tafel te leggen, dat spreekt. "De overheid praat al langer over een eigen extensie, maar het klopt dat het proces binnenkort gevoelig kan versneld worden", reageert professor Pierre Verbaeten van de KULeuven. Verbaeten is zelf jarenlang beheerder geweest van de .be extensie, en zetelt vandaag in de raad van bestuur van .be domeinnaambeheerder DNS België. "De vraag is of Vlaanderen de weg wil opgaan van .cat (de domeinnaam voor de Catalaanse gemeenschap in Spanje), of .vla eerder ziet als een gewone domeinnaam, zoals die van een stad bijvoorbeeld. Het grote verschil is dat de mensen achter .cat ook echt controleren of er wel Catalaanse teksten staan op de sites met het achtervoegsel. Anders wordt de extensie niet toegekend. Blijkbaar doet men dat om het Catalaans te bevorderen." Toch is .cat (nog) geen groot succes. De nationalistische gevoelens van de Catalanen vertalen zich met andere woorden nog niet meteen naar het internet. Zou dat in Vlaanderen anders zijn? "Zelf sta ik redelijk neutraal tegenover de komst van .vla", aldus nog Verbaeten. "Alleen is het een lelijke extensie. Ze klinkt alles behalve mooi." Of de eventuele introductie van .vla gevolgen kan hebben voor DNS België? "Tsja, er zou een concurrent voor .be bijkomen, dat is wel duidelijk. Anderzijds, .vla heeft ook een registry nodig, de TLD moet ook beheerd worden. Niet dat het gebruikelijk is, maar waarom zou DNS daar niet voor in aanmerking komen?"