Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat elektronische identiteitskaarten in heel Europa moeten erkend worden. Daarbij hoeven er geen gegevens worden uitgewisseld, en is er evenmin een Europese databank van doen. Neelie Kroes is verantwoordelijk voor de Digitale Agenda in de Europese Commissie. Volgens de Commissaris wordt een elektronische identiteitskaart zoals de Belgische eID een pak waardevoller als ze ook in andere EU-landen kan worden gebruikt.

De verplichte herkenning van een eID, maar ook van online handtekeningen en andere diensten voor online authenticatie, moet de verdere ontwikkeling van een eengemaakte digitale markt in Europa stimuleren, heet het.

Dat niet iedereen zo'n e-identiteit genegen is, blijkt uit de kritiek die opduikt op het internet. Het gaat immers over identiteitsgegevens, en dat is gevoelige materie. Kroes benadrukt wel dat er geen gegevens moeten worden uitgewisseld, en dat er evenmin een Europese databank nodig is. "Er is dus ook geen privacyissue", zegt ze in enkele Europese kranten.

Het principe achter de Europese eID zou vergelijkbaar zijn met een creditcard. Wanneer een instantie een identiteit wil verifiëren op basis van een eID die door een andere lidstaat is toegekend, zou daar een eenvoudig 'correct' of 'niet correct' op moeten volgen.

"We willen geen nieuw systeem of een nieuwe standaard introduceren", aldus nog de Eurocommissaris. "We zeggen ook niet dat alle EU-landen elektronische identiteitsbewijzen moeten invoeren. Maar we willen wel dat er ook in andere EU-landen een link kan worden gelegd naar de juiste identiteit."

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat elektronische identiteitskaarten in heel Europa moeten erkend worden. Daarbij hoeven er geen gegevens worden uitgewisseld, en is er evenmin een Europese databank van doen. Neelie Kroes is verantwoordelijk voor de Digitale Agenda in de Europese Commissie. Volgens de Commissaris wordt een elektronische identiteitskaart zoals de Belgische eID een pak waardevoller als ze ook in andere EU-landen kan worden gebruikt. De verplichte herkenning van een eID, maar ook van online handtekeningen en andere diensten voor online authenticatie, moet de verdere ontwikkeling van een eengemaakte digitale markt in Europa stimuleren, heet het. Dat niet iedereen zo'n e-identiteit genegen is, blijkt uit de kritiek die opduikt op het internet. Het gaat immers over identiteitsgegevens, en dat is gevoelige materie. Kroes benadrukt wel dat er geen gegevens moeten worden uitgewisseld, en dat er evenmin een Europese databank nodig is. "Er is dus ook geen privacyissue", zegt ze in enkele Europese kranten. Het principe achter de Europese eID zou vergelijkbaar zijn met een creditcard. Wanneer een instantie een identiteit wil verifiëren op basis van een eID die door een andere lidstaat is toegekend, zou daar een eenvoudig 'correct' of 'niet correct' op moeten volgen."We willen geen nieuw systeem of een nieuwe standaard introduceren", aldus nog de Eurocommissaris. "We zeggen ook niet dat alle EU-landen elektronische identiteitsbewijzen moeten invoeren. Maar we willen wel dat er ook in andere EU-landen een link kan worden gelegd naar de juiste identiteit."