Kroes zet alles op eengemaakte telecommarkt

Pieterjan Van Leemputten

De Europese Commissie heeft zijn ambities voor de telecommarkt bekendgemaakt. Dat moet er voor zorgen dat je als Europeaan minder betaalt binnen de EU en dat telecombedrijven makkelijk in de rest van Europa actief kunnen worden.

De Europese Commissie heeft zijn ambities voor de telecommarkt bekendgemaakt. Dat moet er voor zorgen dat je als Europeaan minder betaalt binnen de EU en dat telecombedrijven makkelijk in de rest van Europa actief kunnen worden.

De voorzet voor het plan werd al gegeven door Neelie Kroes in een interview met Elsevier. Woensdag werd dat nog eens versterkt door door een zinnetje in de state of the union van Barroso. Nu heeft de hele Commissie het plan aangenomen. Wel moeten we daarbij opmerken dat zulke plannen wel nog door het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd.

Voor burgers

Het is al langer bekend dat Europa de roamingkosten wil schrappen vanaf 1 juli 2014 maar nu komt de Commissie met een concreet plan. Dat wil zeggen dat je voor ontvangen gesprekken binnen de EU niets extra moet betalen. Zelf bellen binnen Europa mag niet meer dan 19 eurocent per minuut (inclusief btw) bedragen.

Een andere mogelijkheid is dat je in het buitenland ingaat op het aanbod van een lokale operator. Dat moet tegen juli 2014 kunnen zonder dat je van simkaart wisselt. Concreet zou je dan naar Spanje kunnen vliegen en ter plekke per sms een aantal megabyts, sms’en en belminuten bestelt op het netwerk van een Spaanse operator.

Voor operatoren

Telecomspelers zijn vandaag nationale operatoren met hooguit een aantal buitenlandse dochters. Maar Kroes en de Europese Commissie willen het makkelijker maken om als buitenlandse operator actief te worden. Dat moet gebeuren door één keer toestemming te krijgen om in alle 28 landen actief te worden.

Een andere maatregel is dat operatoren makkelijker toegang moeten krijgen tot netwerken van andere spelers. Dat kan betekenen dat een speler als Base of Belgacom in de overige 27 lidstaten actief kan zijn als mvno en dus geen extra investeringen in het netwerk moet doen.

Contracten

Verder krijgen burgers betere contractvoorwaarden. Wie de beloofde snelheden niet haalt mag opstappen en e-mails van je provideradres worden automatisch doorgestuurd.

Ook mag je een contract van 12 maanden afdwingen als je dit wil. Al is dat weinig nieuws voor België. Hier mag een contract sinds de vernieuwde telecomwet maximaal zes maanden duren.

Netneutraliteit

De telecomhervorming bevat ook een luik rond netneutraliteit. Die stelt dat het blokkeren van internetinhoud of het vertragen van diensten wordt verboden.

Wel mogen operatoren voorrant geven aan specifieke diensten. Het gaat hier om IPTV (zoals digitale tv van Belgacom), video on demand en bepaalde apps of kritieke cloudtoepassingen. Maar die diensten mogen de geadverteerde internetsnelheid niet in het gedrang brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content