Het afgelopen jaar werden 1.128.157 betaalkaarten geblokkeerd, een kwart meer dan in 2008. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Atos Worldline.

Het bedrijf wijt de stijging aan het feit dat enerzijds de Belg steeds meer betaalkaarten bezit en anderzijds aan het feit dat er opvallend veel kredietkaarten preventief werden geblokkeerd, na grootschalige gevallen van skimming in het buitenland.

Jean-Michel Dasnoy, woordvoerder van Atos: "België blijft daarmee een van de meest veilige landen voor elektronisch betaalverkeer in Europa." Volgens de woordvoerder worden de meeste kaarten (54%) geblokkeerd nadat de eigenaar ze, mogelijk slechts tijdelijk, niet meer kan terugvinden. In 2009 werden 607.709 kaarten om die reden geblokkeerd.

Een andere belangrijke reden om Card Stop in te schakelen, was omwille van fraude, hetzij preventief of als reactie op effectieve fraude. In 2009 ging het zo om 230.937 kaarten. "Het aantal effectieve gevallen van fraude bleef min of meer stabiel. Maar er werd wel meer preventief geblokkeerd, na enkele grootschalige gevallen van skimming, onder meer in Spanje", aldus de woordvoerder. Skimmen is het op onrechtmatige wijze kopiëren van de magneetstrip van een betaalkaart.

Volgens hem zullen de Belgische banken deze politiek blijven hanteren. "Als ze wachten tot er effectief fraude wordt gepleegd, moeten ze toch voor de schade opdraaien en is de klant bovendien het vertrouwen kwijt."

Ten slotte werden 178.280 betaalkaarten in België geblokkeerd als gevolg van diefstal.

Bron: Belga

Het afgelopen jaar werden 1.128.157 betaalkaarten geblokkeerd, een kwart meer dan in 2008. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Atos Worldline. Het bedrijf wijt de stijging aan het feit dat enerzijds de Belg steeds meer betaalkaarten bezit en anderzijds aan het feit dat er opvallend veel kredietkaarten preventief werden geblokkeerd, na grootschalige gevallen van skimming in het buitenland. Jean-Michel Dasnoy, woordvoerder van Atos: "België blijft daarmee een van de meest veilige landen voor elektronisch betaalverkeer in Europa." Volgens de woordvoerder worden de meeste kaarten (54%) geblokkeerd nadat de eigenaar ze, mogelijk slechts tijdelijk, niet meer kan terugvinden. In 2009 werden 607.709 kaarten om die reden geblokkeerd. Een andere belangrijke reden om Card Stop in te schakelen, was omwille van fraude, hetzij preventief of als reactie op effectieve fraude. In 2009 ging het zo om 230.937 kaarten. "Het aantal effectieve gevallen van fraude bleef min of meer stabiel. Maar er werd wel meer preventief geblokkeerd, na enkele grootschalige gevallen van skimming, onder meer in Spanje", aldus de woordvoerder. Skimmen is het op onrechtmatige wijze kopiëren van de magneetstrip van een betaalkaart. Volgens hem zullen de Belgische banken deze politiek blijven hanteren. "Als ze wachten tot er effectief fraude wordt gepleegd, moeten ze toch voor de schade opdraaien en is de klant bovendien het vertrouwen kwijt." Ten slotte werden 178.280 betaalkaarten in België geblokkeerd als gevolg van diefstal. Bron: Belga