Bijna de helft (46 procent) van de Facebook-gebruikers zit ook tijdens de werkuren op de sociale netwerksite. Dat blijkt uit een bevraging van Vacature en Koppen.

Omdat de Facebook-hype pas goed op gang begint te komen in België (sinds kort hebben meer dan 1 miljoen landgenoten een profielpagina), zal het gebruik op de werkvloer in de komende maanden allicht nog toenemen.

"Het hoeft dan ook nauwelijks te verbazen dat 23 procent van de bevraagde werkgevers er aan denkt om de toegang tot sites als Facebook of Netlog te blokkeren", aldus Marianne Edlund van Vacature.

"Hoewel de tijd die er aan gespendeerd wordt bij de meeste mensen nog meevalt (82 procent zit minder dan een half uur per dag op een sociale netwerksite), verdoet 14 procent van de werknemers tussen de 30 en de 60 minuten van zijn tijd op Facebook/Netlog, en 4 procent zelfs meer dan een uur."

Een kwart van de HR-verantwoordelijken screent regelmatig de profielinformatie van zijn werknemers. Wanneer een werknemer negatieve informatie schrijft over het bedrijf waarvoor hij werkt, kan dat voor 15 procent leiden tot ontslag. 54 procent geeft aan minstens een sanctie te overwegen.

Overigens houden ook sollicitanten best in de gaten wat ze op hun profielpagina's zetten. 34 procent van de werkgevers kijkt dat immers meteen na. Mogelijke 'ongepaste' informatie kan zelfs tot gevolg hebben dat een kandidaat niet op gesprek mag gaan (16 procent). Bij 65 procent speelt dat mee bij de keuze tussen twee gelijkwaardige kandidaten.

Vacature en Koppen gingen voor hun bevraging aankloppen bij 1800 werknemers, en bij meer dan 250 human-resource verantwoordelijken.

Bijna de helft (46 procent) van de Facebook-gebruikers zit ook tijdens de werkuren op de sociale netwerksite. Dat blijkt uit een bevraging van Vacature en Koppen. Omdat de Facebook-hype pas goed op gang begint te komen in België (sinds kort hebben meer dan 1 miljoen landgenoten een profielpagina), zal het gebruik op de werkvloer in de komende maanden allicht nog toenemen. "Het hoeft dan ook nauwelijks te verbazen dat 23 procent van de bevraagde werkgevers er aan denkt om de toegang tot sites als Facebook of Netlog te blokkeren", aldus Marianne Edlund van Vacature. "Hoewel de tijd die er aan gespendeerd wordt bij de meeste mensen nog meevalt (82 procent zit minder dan een half uur per dag op een sociale netwerksite), verdoet 14 procent van de werknemers tussen de 30 en de 60 minuten van zijn tijd op Facebook/Netlog, en 4 procent zelfs meer dan een uur." Een kwart van de HR-verantwoordelijken screent regelmatig de profielinformatie van zijn werknemers. Wanneer een werknemer negatieve informatie schrijft over het bedrijf waarvoor hij werkt, kan dat voor 15 procent leiden tot ontslag. 54 procent geeft aan minstens een sanctie te overwegen. Overigens houden ook sollicitanten best in de gaten wat ze op hun profielpagina's zetten. 34 procent van de werkgevers kijkt dat immers meteen na. Mogelijke 'ongepaste' informatie kan zelfs tot gevolg hebben dat een kandidaat niet op gesprek mag gaan (16 procent). Bij 65 procent speelt dat mee bij de keuze tussen twee gelijkwaardige kandidaten. Vacature en Koppen gingen voor hun bevraging aankloppen bij 1800 werknemers, en bij meer dan 250 human-resource verantwoordelijken.