"Ik hoop dat het deze keer lukt, maar ik blijf voorzichtig in het formuleren van ambities." Dat vertelt justitieminister Stefaan De Clerck op het moment dat de eerste pilootprojecten binnen het Cheops-project gelanceerd worden.

Daarmee is ook pijnlijk duidelijk hoe groot, of liever hoe klein, het vertrouwen is van de politici in de goede afloop van it-projecten. Volgens De Clerck is het mislukken van het vorige Phenix-project "de moeder van vele problemen vandaag. Efficiënt en snel werken is daardoor vaak onmogelijk. Het versterkt het negatieve imago van justitie."

Perceptie en imago krijgen een boost als de onderliggende it-infrastructuur en diensten goed draaien. Het creëert een positief beeld van een efficiënte en intelligente aanpak, van daadkracht en doortastendheid. Aan Cheops is 20 jaar gewerkt, van binnenuit. Het zal deze keer niet zo lang mogen duren. En de vraag is of een graftombe wel de juiste benaming is voor een it-project. Er zijn echter ook stemmen die Cheops als een tempel beschrijven. Laten we het daarop houden. Een tempel ook met een archiefkamer. En justitie wil een elektronische archiefkamer. Dat spreekt.

Als Stefaan De Clerck zegt dat er nog voor de zomer een plan komt voor de informatisering van de strafdossiers... een elektronisch dossier per verdachte..., dan moet mij toch even een pot vlugzout aangereikt worden. Is dat dan nog niet het geval? Zitten we zo ver achter? Medio anno 2009! Dat het moeilijk loopt met e-health en de centralisatie van patiëntendossiers is al even slikken, maar dat justitie, toch één van de hoekstenen van onze samenleving, zo ver achterloopt is moeilijk te geloven.

Als justitie nu ook nog eens de boetes wil innen, in plaats van financiën, nou moe, dat lijkt me van de regen in de drop. "Wij zijn ervan overtuigd dat we wat we zelf doen, beter doen,", aldus nog minister Stefaan De Clerck. Ook dat is een kwestie van vertrouwen. En een stevig it-platform kan daar inderdaad enkel bij helpen. Laten we hopen dat het deze keer lukt.

"Ik hoop dat het deze keer lukt, maar ik blijf voorzichtig in het formuleren van ambities." Dat vertelt justitieminister Stefaan De Clerck op het moment dat de eerste pilootprojecten binnen het Cheops-project gelanceerd worden. Daarmee is ook pijnlijk duidelijk hoe groot, of liever hoe klein, het vertrouwen is van de politici in de goede afloop van it-projecten. Volgens De Clerck is het mislukken van het vorige Phenix-project "de moeder van vele problemen vandaag. Efficiënt en snel werken is daardoor vaak onmogelijk. Het versterkt het negatieve imago van justitie." Perceptie en imago krijgen een boost als de onderliggende it-infrastructuur en diensten goed draaien. Het creëert een positief beeld van een efficiënte en intelligente aanpak, van daadkracht en doortastendheid. Aan Cheops is 20 jaar gewerkt, van binnenuit. Het zal deze keer niet zo lang mogen duren. En de vraag is of een graftombe wel de juiste benaming is voor een it-project. Er zijn echter ook stemmen die Cheops als een tempel beschrijven. Laten we het daarop houden. Een tempel ook met een archiefkamer. En justitie wil een elektronische archiefkamer. Dat spreekt. Als Stefaan De Clerck zegt dat er nog voor de zomer een plan komt voor de informatisering van de strafdossiers... een elektronisch dossier per verdachte..., dan moet mij toch even een pot vlugzout aangereikt worden. Is dat dan nog niet het geval? Zitten we zo ver achter? Medio anno 2009! Dat het moeilijk loopt met e-health en de centralisatie van patiëntendossiers is al even slikken, maar dat justitie, toch één van de hoekstenen van onze samenleving, zo ver achterloopt is moeilijk te geloven. Als justitie nu ook nog eens de boetes wil innen, in plaats van financiën, nou moe, dat lijkt me van de regen in de drop. "Wij zijn ervan overtuigd dat we wat we zelf doen, beter doen,", aldus nog minister Stefaan De Clerck. Ook dat is een kwestie van vertrouwen. En een stevig it-platform kan daar inderdaad enkel bij helpen. Laten we hopen dat het deze keer lukt.