De Falcon moest normaal donderdag om 00.46 uur Belgische tijd vanop Cape Canaveral in Florida vertrekken met als "passagier" de SES-9 van de Luxemburgse operator SES. Maar SpaceX besloot nog een dag te wachten om de vloeibare zuurstof voor de twee rakettrappen zo koel mogelijk te houden, omdat bij deze lancering de eisen voor de ondertussen opgewaardeerde Falcon zeer hoog zijn.

Vrijdagochtend blies het bedrijf de start opnieuw af, minder dan twee minuten voor de ontsteking van de motoren van de eerste trap. Er was een probleem opgedoken bij het pompen van de vloeibare brandstoffen in de tanks van de draagraket. Beide trappen draaien op een mengsel van RP-1 kerosine en vloeibare zuurstof.

Een nieuwe lanceerdatum is er nog niet.

Met 5,8 ton is de SES-9 de zwaarste lading ooit die de Falcon voor zo'n missie meevoert. De satelliet moet in een ongewone voorlopige baan komen met een apogeum van 39.300 km hoogte, een perigeum van 290 km en een inclinatie van zowat 28 graden ten opzichte van de evenaar.

Waarschijnlijk geen succesvolle landing

SpaceX wil opnieuw proberen de eerste rakettrap te recupereren door die op een ponton op zee te laten landen, maar heeft al te kennen gegeven dat dit waarschijnlijk niet zal lukken. Omdat het om de zwaarste lading ooit gaat, wordt de terugkeer op aarde nog lastiger dan eerdere keren en het is tot op heden nog maar een keer gelukt om een raket succesvol te recupereren.

(Belga/WK)

De Falcon moest normaal donderdag om 00.46 uur Belgische tijd vanop Cape Canaveral in Florida vertrekken met als "passagier" de SES-9 van de Luxemburgse operator SES. Maar SpaceX besloot nog een dag te wachten om de vloeibare zuurstof voor de twee rakettrappen zo koel mogelijk te houden, omdat bij deze lancering de eisen voor de ondertussen opgewaardeerde Falcon zeer hoog zijn. Vrijdagochtend blies het bedrijf de start opnieuw af, minder dan twee minuten voor de ontsteking van de motoren van de eerste trap. Er was een probleem opgedoken bij het pompen van de vloeibare brandstoffen in de tanks van de draagraket. Beide trappen draaien op een mengsel van RP-1 kerosine en vloeibare zuurstof. Een nieuwe lanceerdatum is er nog niet. Met 5,8 ton is de SES-9 de zwaarste lading ooit die de Falcon voor zo'n missie meevoert. De satelliet moet in een ongewone voorlopige baan komen met een apogeum van 39.300 km hoogte, een perigeum van 290 km en een inclinatie van zowat 28 graden ten opzichte van de evenaar. Waarschijnlijk geen succesvolle landing SpaceX wil opnieuw proberen de eerste rakettrap te recupereren door die op een ponton op zee te laten landen, maar heeft al te kennen gegeven dat dit waarschijnlijk niet zal lukken. Omdat het om de zwaarste lading ooit gaat, wordt de terugkeer op aarde nog lastiger dan eerdere keren en het is tot op heden nog maar een keer gelukt om een raket succesvol te recupereren.(Belga/WK)