Onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit volgden 335 tieners (14 tot 17 jaar). Daarvan waren er 134 tieners met een zwaar internetgebruik, meer dan 14 uur per week. Van de groep zware gebruikers hadden 26 tieners een hogere bloeddruk.

Tieners spenderen gemiddeld 15 uur per week op het internet, zowel thuis als op school. Bijna de helft van de zwarte tieners (44 procent) is zwaar internetgebruiker, bij blanke of andere tieners is dat 36 procent. Ook zijn jongens vaker zwaar gebruiker dan meisjes.

2 uur per dag

Matiging is de boodschap. "Het internet is een onderdeel van het dagelijkse leven geworden maar het mag ons niet opslorpen", waarschuwt Andrea Cassidy-Bushrow, een van de onderzoekers. "Het is belangrijk dat jongeren regelmatig een pauze nemen als ze op hun computer of smartphone bezig zijn en een of andere fysieke activiteit uitvoeren. Ik adviseer ouders de hoeveelheid tijd die hun kinderen thuis op het internet zitten, te beperken. Ik denk dat twee uur per dag, vijf uur per week een goede vuistregel is."

Volgens de onderzoekers is het de eerste studie die een verband aantoont tussen de hoeveelheid tijd die men op het internet doorbrengt en bloeddruk.

Eerder onderzoek legde al een verband tussen internetgebruik en onder meer verslaving, depressie, obesitas en sociaal isolement bloot.

De studie staat in Journal of School Nursing. (IPS)

Onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit volgden 335 tieners (14 tot 17 jaar). Daarvan waren er 134 tieners met een zwaar internetgebruik, meer dan 14 uur per week. Van de groep zware gebruikers hadden 26 tieners een hogere bloeddruk.Tieners spenderen gemiddeld 15 uur per week op het internet, zowel thuis als op school. Bijna de helft van de zwarte tieners (44 procent) is zwaar internetgebruiker, bij blanke of andere tieners is dat 36 procent. Ook zijn jongens vaker zwaar gebruiker dan meisjes.2 uur per dagMatiging is de boodschap. "Het internet is een onderdeel van het dagelijkse leven geworden maar het mag ons niet opslorpen", waarschuwt Andrea Cassidy-Bushrow, een van de onderzoekers. "Het is belangrijk dat jongeren regelmatig een pauze nemen als ze op hun computer of smartphone bezig zijn en een of andere fysieke activiteit uitvoeren. Ik adviseer ouders de hoeveelheid tijd die hun kinderen thuis op het internet zitten, te beperken. Ik denk dat twee uur per dag, vijf uur per week een goede vuistregel is."Volgens de onderzoekers is het de eerste studie die een verband aantoont tussen de hoeveelheid tijd die men op het internet doorbrengt en bloeddruk.Eerder onderzoek legde al een verband tussen internetgebruik en onder meer verslaving, depressie, obesitas en sociaal isolement bloot.De studie staat in Journal of School Nursing. (IPS)