1 op 5 laptops vertoont hardwareproblemen binnen de eerste 3 jaar na aankoop. Bij HP, Gateway en Acer gebeurt dat het vaakst, bij Asus het minst vaak.

Dat blijkt uit een [onderzoek] van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Squaretrade, dat Automatiseringgids citeert. Squaretrade is onder meer gespecialiseerd in garantieplannen voor consumentenelektronica. Het bekeek voor 30.000 nieuw aangekochte laptops hoe vaak er beroep werd gedaan op die garantieplannen.

Blijkt dat 1 op 3 laptops (31 procent) stuk gaat in de eerste drie jaar. Van die 31 procent is 10,6 procent te wijten aan een ongeluk - en dus veroorzaakt door de eigenaar - en 20,4 procent (dus bij 1 laptop op 5) aan een hardwareprobleem van de pc zelf na normaal gebruik. Die cijfers zijn (volgens de verwachtingen) hoger dan eender welk ander stuk consumentenelektronica, aldus Squaretrade.

Opvallend is ook de conclusie dat hoe goedkoper de laptop is, hoe sneller hij vanzelf stuk gaat. Voor het gemak noemt Squaretrade alle laptops onder 400 dollar 'netbooks', die tussen 400 en 1000 dollar zijn 'instaplaptops' en die boven de 1000 dollar 'premium laptops'. Blijkt dat er na één jaar al een verschil te zien is: 4,2 procent van de premium laptops vertoonden een probleem, tegenover 4,7 procent van de instaplaptops en 5,8 procent van de netbooks. In een ruwe projectie voor 3 jaar, die Squaretrade zelf maakt, zou een vierde van de netbooks na 3 jaar falen, een vijfde van de instaplaptops en zowat 18 procent van de toplaptops.

En dan is er nog de vergelijking tussen de merken. Squaretrade bekeek 9 merken met tenminste 1000 eenheden in z'n bestand. Opmerkelijk is dat Asus, toch vooral een netbookbouwer, het beste presteert in de projectie over 3 jaar. Slechts 15,6 procent van de Asus-laptops vertoont een hardwareprobleem binnen de 3 jaar. Toshiba doet met 15,7 procent bijna even goed, gevolgd door Sony, Apple en Dell.

Slecht nieuws is er voor de laptops van HP, die in 25,6 procent van de gevallen een hardwareprobleem vertonen. Gateway en Acer volgen met ruim 23 procent in het kielzog van HP. Ook de Lenovo-laptops doen het met 21,5 procent niet goed. Squaretrade durft het nogal straf te stellen: "Asus en Toshiba zijn 40 procent meer betrouwbaar dan HP".

Voor de duidelijkheid meldt Squaretrade dat het enkel hardwareproblemen meerekent die gemeld zijn aan het verzekeringsbedrijf. Dus softwareproblemen die rechtstreeks door de retailer worden opgelost, oplossingen door software/firmware-updates en het terugroepen van producten zitten niet vervat in de studie. Ook met de aankooplocatie hield Squaretrade geen rekening.

1 op 5 laptops vertoont hardwareproblemen binnen de eerste 3 jaar na aankoop. Bij HP, Gateway en Acer gebeurt dat het vaakst, bij Asus het minst vaak. Dat blijkt uit een [onderzoek] van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Squaretrade, dat Automatiseringgids citeert. Squaretrade is onder meer gespecialiseerd in garantieplannen voor consumentenelektronica. Het bekeek voor 30.000 nieuw aangekochte laptops hoe vaak er beroep werd gedaan op die garantieplannen. Blijkt dat 1 op 3 laptops (31 procent) stuk gaat in de eerste drie jaar. Van die 31 procent is 10,6 procent te wijten aan een ongeluk - en dus veroorzaakt door de eigenaar - en 20,4 procent (dus bij 1 laptop op 5) aan een hardwareprobleem van de pc zelf na normaal gebruik. Die cijfers zijn (volgens de verwachtingen) hoger dan eender welk ander stuk consumentenelektronica, aldus Squaretrade. Opvallend is ook de conclusie dat hoe goedkoper de laptop is, hoe sneller hij vanzelf stuk gaat. Voor het gemak noemt Squaretrade alle laptops onder 400 dollar 'netbooks', die tussen 400 en 1000 dollar zijn 'instaplaptops' en die boven de 1000 dollar 'premium laptops'. Blijkt dat er na één jaar al een verschil te zien is: 4,2 procent van de premium laptops vertoonden een probleem, tegenover 4,7 procent van de instaplaptops en 5,8 procent van de netbooks. In een ruwe projectie voor 3 jaar, die Squaretrade zelf maakt, zou een vierde van de netbooks na 3 jaar falen, een vijfde van de instaplaptops en zowat 18 procent van de toplaptops. En dan is er nog de vergelijking tussen de merken. Squaretrade bekeek 9 merken met tenminste 1000 eenheden in z'n bestand. Opmerkelijk is dat Asus, toch vooral een netbookbouwer, het beste presteert in de projectie over 3 jaar. Slechts 15,6 procent van de Asus-laptops vertoont een hardwareprobleem binnen de 3 jaar. Toshiba doet met 15,7 procent bijna even goed, gevolgd door Sony, Apple en Dell. Slecht nieuws is er voor de laptops van HP, die in 25,6 procent van de gevallen een hardwareprobleem vertonen. Gateway en Acer volgen met ruim 23 procent in het kielzog van HP. Ook de Lenovo-laptops doen het met 21,5 procent niet goed. Squaretrade durft het nogal straf te stellen: "Asus en Toshiba zijn 40 procent meer betrouwbaar dan HP". Voor de duidelijkheid meldt Squaretrade dat het enkel hardwareproblemen meerekent die gemeld zijn aan het verzekeringsbedrijf. Dus softwareproblemen die rechtstreeks door de retailer worden opgelost, oplossingen door software/firmware-updates en het terugroepen van producten zitten niet vervat in de studie. Ook met de aankooplocatie hield Squaretrade geen rekening.